Katarina Čeliković (Foto. facebook) Katarina Čeliković (Foto. facebook)

Dani Balinta Vujkova: dani hrvatske knjige i riječi je književno-kulturna manifestacija bačkih Hrvata u Subotici. Cilj ove manifestacije je očuvanje narječja mjesnih Hrvata, tj. bunjevačke i šokačke ikavice, a ime je dobila po hrvatskom književniku Balintu Vujkovu.

Ovogodišnji program je počeo književnim salonom s temom "Pjevamo pjesnike". Jedan dan bio je posvećen Narodnoj književnosti u školi, a u bogatom programu održani su i brojni seminari namjenjeni knjižničarima i odgajateljima.

U okviru pratećeg programa predstavljena je i knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana hrvatske knjige i riječi.

(Foto: Pixabay)

Nagrada za životno djelo otišlo je u ruke poznatom srijemskom svećeniku Marku Kljajiću.

Na svečanosti u HKC "Bunjevačko kolo" uručena su još dva priznanja u području književnosti - Robertu Skenderoviću i svećeniku Draganu Muharemu.

Dani Balinta Vujkova - Josip Stantić

Dani Balinta Vujkova - Josip Stantić

4:24

XVII. dane hrvatske knjige i riječi – dane Balinta Vujkova organizirala je  Hrvatska čitaonica Subotica u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Subotica i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.