Održan Prvi kongres hrvatskih udruga u Austriji

Suglasni kako je Hrvatima u Austriji potrebno jedinstvo i tješnja međusobna suradnja, nova mlada snaga Hrvatskoga doma Beč pokrenula je incijativu povezivanja Hrvata s pogledom u budućnost u kojoj će, nadaju se, postati aktivni sudionici austrijskog društva predlažući politike koje će utjecati na kvalitetu njihovih života.

Lucić: Nismo konkurencija

Udruga Hrvatski dom Beč nije osnovana kako bi bila krovna udruga niti ikomu konkurencija već teži povezati Hrvate, spojiti sve naraštaje s ciljem snažnijeg statusa u austrijskom društvu, poručio je njezin predsjednik i osnivač Andrej Lucić.

– Kongres je samo jedna stepenica na našem putu. Nakon njega, intenzivno krećemo s aktivnostima na ostvarenju naših ciljeva – rekao je Lucić.

Jedan od njih je info centar koji planiraju uspostaviti u bližoj budućnosti, no dugoročni projekt odnosi se na izgradnju zgrade Hrvatskog doma u Beču koja je već nekoliko desetljeća čežnja svih Hrvata, kaže Lucić. Nadaju se otvoriti njegova vrata u 2020. godini.

Potpora institucija

Potporu radu Udruge dao je i Središnji ured za Hrvate izvan RH.  

– Ideja Hrvatskog doma hvale je vrijedan projekt koji potiče i promiče hrvatsko zajedništvo jer samo zajedničkim nastojanjima možemo ostvariti konkretne rezultate te zbog toga naš Ured očekuje i posebno potiče aktivan stav Hrvata izvan Hrvatske, njihove ideje, potrebe i konkretne prijedloge glede unapređenja suradnje, koja treba biti učinkovita i kvalitetna – rekao je Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Osnivanje Udruge podržali su Branimir Lončar, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Austriji, fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču, gradišćanski Hrvati..  

Kongres obilježili paneli i kulturni program

U sklopu Kongresa, predstavio se i dio tima Hrvatskog doma Beč koji čine mladi i obrazovani u različitim područjima: za kulturu je zadužena Andrea Nikolić, za jezik Marina Turkalj te za djecu i mlade Martina Horvat.

Program su upotpunili nastupiti hrvatskih glazbenika i kulturno-umjetničkih društava iz Austrije i Hrvatske, a posebni gosti večeri bili su bivši Zlatni dukati, koji sada nastupaju pod nazivom Najbolji hrvatski tamburaši.