Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora. (Foto: ustupio David Rey) Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora. (Foto: ustupio David Rey)

Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora, obraća se hrvatskim zajednicama Južne Amerike, hrvatskim udruženjima i klubovima Latinske Amerike te privrednim komorama Latinske Amerike te izvještava o odgađanju šestog susreta hrvatske dijaspore 2020.

- Ovim putem obraćamo vam se kako bi vas obavijestili da uslijed prevladavajuće situacije pandemije u svijetu i nakon što je prošao razumno razdoblje od proglašenja zdravstvenog stanja zbog Covida-19, objavljenog u ožujku, s posljedicama u različitim naredbama koje dovode do zatvaranja granica, obustave zračnih letova i svih sigurnosnih mjera koje su usvojile različite zemlje, a posebno u regiji, održavanje 6. susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike 2020, čiju smo organizaciju preuzeli s velikim uvjerenjem i optimizmom, odgođen je za sljedeću godinu, s točnim datumom koji tek treba definirati, pa apeliramo na vaše razumijevanje - ističe se u izjavi Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore izdanoj u Asuncionu.

Ana Carolina Soljančić spominje aktivnosti koje provodi institucija.

- U okviru proglašenja izvanrednog zdravstvenog stanja zbog Covid-19, Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora nastavila je, u okviru mogućnosti koje dopušta stanje pandemije, kontaktirati s potencijalima stranama zainteresiranim za uspostavljane trgovačkih i poslovnih veza s Republikom Hrvatskom.

Osim rada u privlačenju novih suradnika, promovirajući Hrvatsku kao poslovnu priliku, s obzirom na njezine potencijalne uvjete proizvodne i njezino članstvo u Europskoj uniji, uspostavila je pogodne prigode za jačanje trgovinskih odnosa između naših zemalja. S druge strane, zajednički djeluje na uspostavljanju veza između gospodarskih komora Južne Amerike kako bi se stvorila i veća razmjena, temeljena na znanju o mogućnostima koje nudi svaka južnoamerička država. Iako smo tek u početnoj fazi, smatramo izuzetno važnim ojačati komercijalne, poslovne i profesionalne veze.

Čak usprkos karanteni i izolaciji, mi i dalje radimo na konsolidaciji Privredne komore i njezinih aktivnosti usmjerenih na stvaranje poslovne, trgovinske, pravne i ozbiljne poslovne klime. Unatoč trenutnoj recesiji koju doživljavamo kao rezultat stanja u cijelom svijetu. Ali svjesni smo i uvjereni  da ne smijemo propustiti prilike koje nam nude najgore krize. Konačno, započeli smo pregovori o uključivanju naše komore u Udruženje komora Europske unije.

Srdačan i nježan pozdrav Hrvatima svijeta iz Asunciona, Paragvaja, u ime Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore - naglašava Ana Carolina Soljančić, glavna tajnica institucije.