(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Austrijsko tržište rada 1. srpnja 2020. će se liberalizirati za hrvatske radnike. 

- To će značiti da više neće biti potrebno ispunjavati sve formulare koji se danas ispunjavaju i neće biti potrebne radne dozvole. Uvelike će se smanjiti čitava procedura oko izdavanja svih dozvola za upućivanje radnika u Austriju. Danas praktički radnu dozvolu nije moguće dobiti - ističe austrijska odvjetnica dr. Maria Škof.

Iznimka su turistički i ugostiteljski radnici koji dobivaju radne dozvole za rad u sezoni.

Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti je za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene.

- Od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da su nađu poslodavca - kaže Škof. 

(Foto: Pixabay)

Kad hrvatski radnici u Austriji počnu raditi za hrvatsku tvrtku, poslodavac im je dužan isplaćivati plaću sukladno austrijskom kolektivnom ugovoru. Također, sukladno austrijskim propisima, mora imati sva radnička prava, slobodne dane te pravo na 13. i 14. plaću.

U slučaju da se hrvatski poslodavci u toj državi ne pridržavaju tih strogih propisa, kazne su vrlo stroge - zaključuje austrijska odvjetnica.

(Novac.hr)