Ilustracija (Foto: pexels.com) Ilustracija (Foto: pexels.com)

Zamjenik ravnatelja Tajništva raseljenih osoba i i migracije Republike Srpske Dragan Juričević rekao je kako se obiteljske kuće obnavljaju u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji je financiran iz donatorskih sredstava. Po njegovim riječima, porušene obiteljske kuće obnovit će se po sustavu ključ u ruke.

S hrvatskim povratnicima u Kotor Varoš ugovore su potpisali i predstavnici ove općine, koji su se obvezali osigurati priključke na struju i vodu te izgraditi pristupne puteve i omogućiti ostale komunalne usluge. Ovoga tjedna potpisan je još jedan ugovor o obnovi 31 obiteljske kuće u ratu prognanih Hrvata na području općine Doboj.

Vratile se uglavnom starije osobe

Prema riječima nekadašnjeg ministra za izbjegle i raseljene osobe Davora Čordaša, na području današnje Republike Srpske obnovljeno je oko 5.600 obiteljskih domova. U sklopu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, čija je realizacija dogovorena za vrijeme njegova mandata, obnovit će se 210 kuća hrvatskih povratnika. Unatoč obnovi, Čordaš ističe kako su se na prijeratna ognjišta uglavnom vratile starije osobe, dok se značajniji povratak mlađih obitelji zabilježen na području općine Pelagićevo i naselja Tramošnica.

U Srpskoj živi gotovo 30 tisuća Hrvata

Prema podacima s popisa stanovništva 2013., na području Republike Srpske živi 29.645 osoba hrvatskog podrijetla, no Čordaš vjeruje kako stalno stanuje značajno manji broj hrvatskih povratnika. Katolička Crkva ima podatke o više od 152 tisuće prognanih Hrvata. Čordaš ističe kako je zbog protivljenja povratku vlasti RS-a u prvim godinama nakon rata izgubljena mogućnost daleko većeg povratka prognanih Hrvata.

Potpora banjalučke biskupije

Potporu opstanku tamošnjih Hrvata daju hrvatski predstavnici u vlasti Republike Srpske koji su se snažno angažirali i oko osporavanja izgradnje autoceste preko obnovljenih obiteljskih kuća u Modriči. Čordaš je uvjeren kako će vlasti RS-a usvojiti primjedbe tamošnjih Hrvata nakon prošlotjedne javne rasprave.

Banjalučka biskupija također različitim projektima nastoji pomoći povratak te opstanak i ostanak prognanih Hrvata. Predstavnici Katoličke Crkve u više navrata su upozoravali kako su međunarodni donatori često bili nepravedni prema Hrvatima u BiH i njihovu povratku u RS.

(izvor: HINA)