(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

S velikom željom za promicanjem kulture, povijesti, gospodarstva, društvenog i političkog života u Hrvatskoj, Hrvati u La Pazu odlučili su se po prvi put organizirati te su osnovali Hrvatsku zajednicu 5. kolovoza 2017, na datum koji se poklapa s obljetnicom vojno-redarstvene operacije Oluja, Danom pobjede i Domovinske zahvalnosti te Danom hrvatskih branitelja. Zbog toga je 5. kolovoza postao jedan od najvažnijih dana Hrvatske zajednice u La Pazu.

(Foto: Glas Hrvatske)

Kako bi proslavila drugu obljetnicu svog osnutka, Hrvatska zajednica organizira koferenciju koju će voditi Carol Mónica Calasich, članica upravnog odbora te ustanove, stručnjakinja za programe međunarodne suradnje. Sudjelovat će i Ayelen Camila Lema Andrade i Nathalia Cecilia Coronel Burgos s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta San Andrés u La Pazu, specijalizirane za međunarodne odnose.

Izlagačice su provele studiju slijedeći Vodič za analizu međunarodnih pitanja koji koristi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, što je rezultiralo radom o političkoj povijesti Hrvatske. Cilj konferencije je odrediti aspekte povijesti Hrvatske, njezinu neovisnost te veliku diplomatsku i vojnu ulogu koje su je istaknule na međunarodnoj sceni.

(Foto: Glas Hrvatske)

Hrvatska zajednica u La Pazu najavljuje da će se prvi put u Latinskoj Americi održati Ceremonija svjetla u čast poginulim hrvatskim junacima. To je novost koja nikada nije viđena u Boliviji.