Foto: screenshot naslovnice knjige Foto: screenshot naslovnice knjige

Knjigu Ante Križića, Tomislava Majića i Milana Pranjića "Duvanjski pojmovnik", u kojoj je na duhovit i originalan način obrađena izražajna i semantička strana stotinjak frazema mjesnoga govora, objavio je nakladnik Naša ognjišta iz Tomislavgrada, javlja Hina. 

Autor pogovora književnik Mijo Tokić ističe kako su autori odabrali pojmove iz duvanjskoga govora, pozabavili se njihovom posebnošću, ljepotom, izražajnom snagom i dubinom.

Duvanjski vremeplov

Podsjeća kako je duvanjski govor po svojim osobinama pripada novoštokavskim ikavsko-šćakavskim govorima hrvatskoga jezika. Ova je knjiga, kaže, mini-leksikon, mini frazeološki rječnik posebnih riječi, izraza, fraza i frazema duvanjskoga govora. 

Nekima je vrijeme nastanka teško odrediti jer su nastali davno i svojim značenjima asociraju na ruralni i patrijarhalni način života, napominje Tokić. Najbrojniji su oni nastali u duvanjskoj gastarbajterskoj eri te u ratno i poratno vrijeme. 

Foto: screenshot naslovnice knjige

Knjiga se može čitati, smatra Tokić, kao svojevrsni vremeplov duvanjskoga života. - Česte su političke aluzije i asocijacije, a sarkazam, cinizam i gorku ironiju koriste tek onda kad kritiziraju negativne pojave - napominje Tokić.   

Ante Križić (1969.) autor je ratnoga dnevnika "Strah od križa". Tomislav Majić (1971.) piše poeziju, a Milan Pranjić (1971.) se bavi obrtništvom.

Tomislav Majić, autor "Duvanjskoga pomovnika" (novinarka Maja Raguž)

Tomislav Majić, autor "Duvanjskoga pomovnika" (novinarka Maja Raguž)

3:51