Foto: kolaž Wikimedia.com Foto: kolaž Wikimedia.com

Izložba "Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka" daje uvid u kulturno-povijesni i politički kontekst doseljavanja Slovaka u našički kraj u 18. i 19. stoljeću te djelovanje i potporu koju im je pružila obitelj Pejačević. Slovaci su im se odužili značajno pridonijevši razvoju tog područja krčenjem šuma i obradom drva na njihovim posjedima.

- Plemička obitelj Pejačević aktivno je sudjelovala  u društvenom, kulturnom i političkom životu Hrvatske tijekom dva i pol stoljeća - naglasila je otvarajući izložbu u Hrvatskom centru hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

Dodala je da je ta plemenitaška obitelj dala je dva hrvatska bana, Ladislava i Teodora, i najpoznatiju hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, koja je živjela u Beču. Dorine dvije skladbe za violinu i klavir, u izvedbi mlade violinistice Karle Križ uz klavirsku pratnju Venčeslava Križa, izvedene su na otvorenju.

Izložba je postavljena na 16 panela na kojima su fotografije i trojezični tekstovi na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku. Ostvarena je u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice i Slovačkog centra za kulturu Našice, u suradnji s Hrvatskim centrom u Beču te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Savjeta za nacionalne manjine RH, a bit će otvorena do 20. listopada.

(izvor: Hina)