Nastup klape ''Sveti Juraj'' HRM. (Foto: Edi Zelić) Nastup klape ''Sveti Juraj'' HRM. (Foto: Edi Zelić)

Središnje slavlje cjelogodišnjeg programa održalo se u nedjelju, a obilježeno je svečanom svetom misom koju je predvodio biskup iz Mainza dr. Peter Kohlgraf u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem, voditeljem HKZ Darmstadt, dr. fra Markom Mršom, provincijalom Provincije Presvetog Otkupitelja, delegatom vlč. Ivicom Komadinom, njemačkim župnikom Johannesom Gansom i voditeljima talijanske katoličke misije.

Misnom slavlju u crkvi sv. Fidelisa prisustvovali su i Ivana Karanušić iz Veleposlanstva RH u Njemačkoj, generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić i gradonačelnik Darmstadta Jochen Partsch.

(Foto: Edi Zelić)

U svojoj propovijedi biskup dr. Kohlgraf uputio je prigodne čestitke Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt povodom njezina velikog jubileja. Istaknuo je da u biskupiji Mainz 25 posto vjernika čine vjernici drugih materinskih jezika.

- Upravo u raznolikosti naroda i mi u biskupiji Mainz vidimo obogaćenje, pa tako i u budućnosti. Želimo vam i dalje pružati mogućnost da živite svoju vjeru na svom materinskom jeziku i na način na koji ste to navikli. Istina, brojne su promjene u našoj biskupiji, kako strukturne, tako i sadržajne. No, bitno je prenositi vjeru budućim generacijama i stoga vas kao Hrvatsku katoličku zajednicu u Darmstadtu molim da svoja iskustva unosite u pastoralne puteve naše biskupije. Želimo živu raznolikost u jakom zajedništvu i prijateljstvu. Ne trebamo druge župske zajednice smatrati konkurentima nego prijateljima – istaknuo je u svojoj propovijedi biskup dr. Kohlgraf.

(Foto: Edi Zelić)

Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt čestitao je i gradonačelnik Jochen Partsch.

- Presretan sam što sam danas nazočio misnom slavlju u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt. S velikim smo zadovoljstvom preuzeli pokroviteljstvo nad Godinom hrvatske kulture u našem gradu. Hrvatska zajednica već 50 godina pruža bitne usluge svim svojim sunarodnjacima i mi je smatramo bitnim dijelom života u Darmstadtu. Predivno je bilo vidjeti ovako živu zajednicu, čuti prekrasne pjesme i izvedbe i mogu vam reći da je grad Darmstadt uvijek tu za vas, za Hrvatsku katoličku zajednicu – rekao je  Partsch.

(Foto: Edi Zelić)

U svom oproštajnom govoru fra Nediljko Brečić se nadovezao na tekst pjesme ''Oči u oči'' u izvedbi klape ''Sveti Juraj'' Hrvatske ratne mornarice.

- Pitao sam se što ću reći, kad se budemo gledali mi, oči u oči. Kakav će to susret biti? Kad se budemo gledali – ja i vi. Vaša me molitva digla kada mi je bilo najteže. Ovdje u Darmstadtu ostaju duboki korijeni. Doživjeli smo mnogo sretnih trenutaka, zajedno smo putovali, molili, radovali se, tugovali. Ne može to jedan rastanak tek tako izbrisati. Zahvaljujem se svakome od vas i molim za oprost ako sam bilo koga nehotice povrijedio- poručio je svojim dosadašnjim župnjanima fra Nediljko Brečić. 

Provincijal dr. fra Marko Mrše također je uputio čestitke HKZ Darmstadt, zahvalio fra Nediljku na dugogodišnjem djelovanju i poželio dobrodošlicu fra Ivanu Čikari koji će svoju dužnost i službeno preuzeti 8. prosinca. Provincijal je posebno pozvao na molitvu za nova znanja jer će samo uz nova zvanja i Hrvatska katolička zajednica u Darmstadtu, ali i sve ostale takve zajednice u Njemačkoj i inozemstvu, moći dalje živjeti i biti na usluzi svojim vjernicima.

Dan uoči pontifikalne mise u dvorani u Pfungstadtu priređena je svečana akademija s raznovrsnim kulturno-umjetničkim i zabavnim programom. Događaj su pratili i novi voditelj HKZ Darmstadt fra Ivan Čikara, teolog Dinko Aračić te brojni ostali svećenici i pastoralni suradnici iz okolnih hrvatskih katoličkih zajednica.