Foto: screenshot/hrvatiizvanrh.gov.hr Foto: screenshot/hrvatiizvanrh.gov.hr

Svečano obilježavanje dana bana Josipa Jelačića, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji, počelo je svetom misom slavljenom u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu u kojoj je ban i kršten. Nastavljeno je svečanom akademijom u novosadskom amfiteatru u SPENS-u, uz prigodni kulturno-umjetnički program.

Svečanosti je u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova, državna tajnica Zdravka Bušić, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Bakota. U ime predsjednika Republike Srbije obilježavanju je nazočio njegov izaslanik, glavni tajnik Nikola Selaković, a svečanost je uveličao i predsjednik Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović.

Foto: screenshot/hrvatiizvanrh.gov.hr

Milas: Nastavak postojeće suradnje 

Pripadnicima hrvatske nacionalne manjine obratio se državni tajnik Milas koji je naglasio kako su položaj i potrebe Hrvata koji žive u Republici Srbiji u fokusu interesa i djelovanja hrvatske Vlade, u čemu važnu ulogu ima Središnji državni ured koji pruža kontinuiranu potporu, različitim programima i projektima hrvatskih institucija, udruga i društava na području Republike Srbije i vrlo je aktivan u pripremi i održavanju sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

- Sigurni smo u nastavak postojeće bliske suradnje s hrvatskim udrugama i institucijama u Srbiji, a ubuduće želimo pomagati još više i još učinkovitije. Ove godine značajno su povećana sredstva, a od formiranja Vlade Andreja Plenkovića, u samo tri godine, udvostručena su sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji - podsjetio je državni tajnik.

Izrazio je zadovoljstvo pojačanom suradnjom između sunarodnjaka iz Vojvodine i Srbije s partnerima iz Hrvatske na kulturnoj, obrazovnoj, institucionalnoj i drugim razinama, ali i suradnjom s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. 

Foto: screenshot/hrvatiizvanrh.gov.hr

Čović: Zajednički interes

Supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović najavio je suradnju i davanje potpore predstavnicima Hrvata u Vojvodini.

- Mi možemo na mnogim projektima naći zajednički interes hrvatskog naroda u Srbiji, Hrvatskoj i nas u BiH. Možemo učiniti dosta toga što će omogućiti da ovako malobrojna zajednica u Srbiji osigura i zaštiti svoju baštinu, tradiciju, kulturu i uopće nasljeđe. To je posebna vrijednost koja se mora artikulirati kako se Srbija bude približavala europskim integracijskim procesima - izjavio je Čović.

Žigmanov: Sinergijsko djelovanje

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je rekao da zahvalan čelniku HDZ-a BiH na spremnosti za suradnju.

- Uspostavit ćemo redovitu komunikaciju, i u ukupnim hrvatsko – srpskim odnosima pokušat ćemo sinergijski djelovati spram vlasti u Srbiji i Hrvatskoj, kao konstruktivni čimbenici koji bi pridonosili smanjivanju napetosti i stvaranju boljih okvira kada su u pitanju ti međudržavni odnosi - dodao je Žigmanov.

Vojnić: Dragocjeno iskustvo Hrvata u BiH

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) istaknula je kako hrvatska manjina može mnogo toga naučiti od sunarodnjaka u BiH.

- Nama je dragocjeno njihovo iskustvo djelovanja kroz institucije državne i lokalne vlasti kao model za našu zajednicu. Također, dugotrajna i učestala komunikacija koju Čović ima s državnim vrhom Srbije i Hrvatske nama može itekako koristiti - zaključuje Vojnić.

(izvor: hrvatiizvanrh.gov.hr/hina)