Stari most u Mostaru. (Foto: ustupio Miroslav Landeka) Stari most u Mostaru. (Foto: ustupio Miroslav Landeka)

''Stari most - s mjesta događaja'' naziv je knjige autora Miroslava Landeke koja u 105 novinarskih izvješća donosi priču o Starom mostu u Mostaru. Riječ je o knjizi u kojoj je autor zabilježio sva događanja, probleme i napore graditelja, ali i društvena kretanja tokom izgradnje mosta i njegove obnove.

Knjiga je skup novinarskih tekstova o projektu obnove Staroga mosta i kulturno-povijesnoga naslijeđa u Mostaru. Tekstovi su poredani kronološki i objavljivani su najvećim dijelom u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija te na internetskim portalima. 

Miroslav Landeka na Starom mostu. (Foto: ustupio Miroslav Landeka)

Objavljivani su u razdoblju od 16. lipnja 1999. godine, od dana potpisivanja Ugovora o obnovi Staroga mosta između Grada Mostara, Bosne i Hercegovine, UNESCO-a i Svjetske banke, do dana kada je taj projekt završen svečanom ceremonijom otvorenja Staroga mosta 23. srpnja 2004. godine, do upisa na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture i kasnije proslave značajnih datuma. Dopunjeno izdanje završeno je presudom Haškoga suda iz 2018. godine.

Hrvatski filozof, književnik, politički analitičar i recezent ove knjige, Nino Raspudić, o obnovi i izgradnji mosta istaknuo je: -Obnova ili izgradnja mosta idealan je materijal za pravu priču, jer ima izrazito izražena sva tri osnovna elementa: od jasnog početka – traumatske šupljine nad rijekom, pokidanih veza, srušenih nada i rasutih života, preko posredujuće sredine koju čini strpljiva i dugotrajna gradnja, do zaokruženog kraja, kad se skidaju skele, otkrivaju rezultati i, nakon ceremonijalne potvrde, život počinje opet strujati i transverzalno, prirodnoj barijeri toka rijeke unatoč.

Naslovnica knjige ''Stari most- s mjesta događaja''. (Foto: ustupio Miroslav Landeka)

U pogovoru knjige, Marko Romić, dodao je kako priča o Starom mostu gotovo svima izvuče na vidjelo skrivenu emociju koja ga je udružena sa strukom,  podigla nakon stradanja. 

- Zapamtio je Stari puno toga. U više od 450 godina svog života vidio je i dobro i zlo. Na žalost, doživio je i to da se, ranjen i pogođen granatama, privremeno spusti u Neretvu, u dubine. No, srećom, čini se kao besmrtan. Ponovno se digao, zahvaljujući ljubavi stotina tisuća ili milijuna ljudi. Miroslav Landeka jedan od tih zaljubljenika u Staroga, svoju je ljubav iskazao na iznimno lijep, svrsishodan način i svima koji živimo danas, te posebno onima koji će doći iza nas, ovim je djelom rasvijetlio i približio zanimljive detalje  – zaključio je Romić.