Foto: Mala scena/ustupljena fotografija Foto: Mala scena/ustupljena fotografija

Festival okuplja najbolja kazališna ostvarenja za odrasle, djecu i mlade iz cijele Kine. “Bio jednom Kaos” jedina je predstava za djecu iz provincije Shaanxi. Njime kazalište Zhongbeiyuan preuzima mjesto vodećeg kazališta za djecu i mlade u provinciji i jedno od vodećih kazališta u Kini.

- Inspiraciju za predstavu “Bio jednom Kaos” našao sam u pričama velikog kineskog filozofa Zhuangzia (Zhuangzi (Chuang-tzu 莊子 “Master Zhuang” ,kasno 4. stoljeće prije naše ere) vodeće figure klasičnog filozofskog Taoizma, a posebno u priči “Smrt Kaosa”. Zhuangzi je poznat i hrvatskoj publici kroz priču “Žaba u bunaru”, a osobito je poznata priča o “Filozofu (Zhuang Zhou) koji sanja da je leptir” . U predstavu sam uveo i druge priče i lica kineske mitologije i tako napravio mozaik koji, koristeći kinesku tradiciju i filozofiju, govori o suvremenom djetetu, problemima odgoja u suvremenoj Kini i odnosu roditelji-dijete. Ova je predstava provokativna i neobična za kineske kazališne prilike, a pobudila je veliki interes gledatelja i kritike u Xi’anu - kaže Ivica Šimić.

Foto: Mala scena/ustupljena fotografija

Iz kritika izašlih u kineskim medijima:

“Kroz drugačiju dramsku izvedbu, drevne priče stare više od 2000 godine ponovno su oživjele u suvremenom kontekstu, dajući im nov život i novo značenje kako bi sva djeca, adolescenti i odrasli prisutni mogli doživjeti čistu radost i zanimanje za kazališnu umjetnost. Nakon predstave, djeca su sretno istrčala iz kazališta bez ikakvih brifa. Možda se ne sjećaju što su rekli odrasli. U njihovim očima ostao je samo odsjaj Kaosove sreće, uvid u absurdnost i buku života odraslih. I to je dovoljno."

"Nakon gledanja, mnogi su odrasli ostali pomalo zapanjeni, kao da su u sekundi bili vraćeni u djetinjstvo. Umovi su se ispraznili i postali su zbunjeni. Na trenutak, nisu mogli pronaći riječi kojima bi izrazili kako se osjećaju. Bespomoćno su govorili : nisam shvatio/la. Ali zapravo, shvatili su. Vidite, nakon predstave nagnuli su se prema svojoj djeci i njihovi glasovi postali su nježni. Odjednom, roditelji su pitali djecu njihovo mišljenje o nastavku dana, umjesto uobičajenog donošenja odluke bez pitanja i pokušaja kontroliranja."

"Potiho, naoko nevidiljivo, ali opipljivo obrazovanje je započelo. Nije li to najviša razila obrazovanja?"

Foto: Mala scena /ustupljena fotografija

Predstava je igrala u Xi’anu tijekom siječnja, a prema najavama iz kazališta, nastavit će igrati i tijekom proljeća. U ljeto 2021., Ivica Šimić režirat će novu predstavu u istom kazalištu.