Ilustracija. (Foto: Pixabay) Ilustracija. (Foto: Pixabay)

Vrtić Marija Petković – Biser jedan je od rijetkih u Srbiji u kojemu se održava program svjetski poznate talijanske pedagoginje Marije Montessori. 

- Ovo je veliki dan za nas. Osamnaest mališana je prvi puta krenulo u jaslice koje je hrvatska zajednica otvorila - rekla je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Inicijativa za otvorenje jaslene skupine postojala je još prije 12 godina, no tada nije zaživjela, te se prošle godine iznova pokrenula sagledavši potrebe roditelja.

-Puno je bilo prepreka, ali upravo time smo dokazali da se puno toga dobroga može učiniti i napraviti kad više subjekata ima iste interese i kada se zajednički djeluje. Hrvatsko nacionalno vijeće radi na tome da osigura kvalitetno cjelovito obrazovanje, od jaslica do doktorata. Crkva je također prepoznala interes u ovome, da se mladi i djeca okupljaju te da imaju kvalitetan odgoj -kaže Vojnić.

S obzirom na to da Predškolska ustanova Naša radost nije mogla ponuditi kvalitetan prostor za jaslice, a roditelji su imali potrebu za time, župnik župe Marija Majka Crkve vlč. dr. Marinko Stantić je kroz razgovor saznao za ovu potrebu i u dogovoru s Biskupijom ponudio da se preuredi prostor u okrilju crkve. Ova ideja prihvaćena je od strane spomenute predškolske ustanove i od Lokalne samouprave Grada Subotice, te se krenulo u renoviranje i adaptaciju objekta. Po riječima Jasne Vojnić, veliku financijsku pomoć ovome projektu, u iznosu od 25.000 eura, dala je Zagrebačka županija za građevinsko renoviranje i adaptaciju objekta, dok će troškove zakupa prostora i opremanje jaslica snositi Grad Subotica za što su sredstva osigurana putem rebalansa proračuna.

U naravi Crkve je da se brine za opće dobro, pa između ostaloga i za potrebe obitelji. Šteta bi bila ne iskoristiti slobodan prostor, osobito kada se koristiti za odgoj i potrebu obitelji.

- Kroz razgovor se rodila ideja, koja je zapravo inicirana potrebom da se na području župe Marija Majka Crve, u sklopu vrtića Marija Petković – Biser otvori i jaslena skupina. Osim što je unutar dvorišta župe, važno je istaknuti da će se djeca odgajati u kršćanskom duhu. Onim roditeljima koji su u vjeri je bitno da se djeca od rane dobi odgajaju u vjeri, jasno primjereno njihovoj dobi. Samim mojim opredjeljenjem da budem svećenik preuzeo sam sve ono što se očekuje od svećenika, a to je rad i s mladima i s djecom, obiteljima, bračnim parovima, sa starijima. Po povratku s postdiplomskih studija sam se nekako više bazirao na rad s djecom i mladima. Ovime su zahvaćeni i roditelji, mladi bračni parovi koje i ovim putem potičem da budu otvoreni životu, da imaju djecu koja će ovaj prostor učiniti živim – zaključio je vlč. Stantić.

(Izvor: Hrvatska riječ)