Foto: snimka zaslona Foto: snimka zaslona

Film prati Enu koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na beznadnom mjestu u Bosni i Hercegovini u kojoj je bio rat. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti, sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njena majka ostaju izgubljene i same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putovima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.

Oduševljenje mladim kinematografskim glasom

Stručni ocjenjivački sud u objašnjenju navodi da nas film vodi na putovanje mjestima Eninog djetinjstva za vrijeme rata u BiH. Karmen Obrdalj složila je lirsku priču satkanu od intimnih opažanja. Prisjećajući se djetinjstva, ona iskreno detaljno opisuje osjete, mirise i okuse koji se zadržavaju u sjećanju, te ih tka zajedno s pisanim svjedočanstvima o ljubavi i traumi. Sud je iskazao oduševljenje ovim mladim kinematografskim glasom i ostaje zaintrigiran kamo će nas odvesti u budućnosti.

Članica HKD Napredak u Mostaru

Podsjetimo, Karmen je članica HKD Napredak Glavne podružnice u Mostaru, a osvojila je nagradu i na Filmskom festivalu Liburnija u Opatiji za najbolju režiju za dokumentarni film "Zašto mama uvijek plače". Uz režiju, Obrdalj piše i scenarij i produkciju (u suradnji s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Banjoj Luci) 15-minutnog filma, koji je premijerno prikazan na Dukafestu u Banjoj Luci 2019. godine, a ove godine i na Sarajevo Film Festivalu.

Obrdalj je rođena u Splitu, a trenutačno je redovita studentica filmske i TV režije na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Banjoj Luci. Radi kao pomoćnica redatelja u seriji Hotel Balkan u produkciji Bosonoga. Njeni su filmovi prikazani na brojnim festivalima, a osim što je autorica, na svim je prikazivana i kao redateljica i producentica.

(Izvor: HMS)