Stadion Melbourne Knightsa, foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac Stadion Melbourne Knightsa, foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac

Priča nije baš nepoznata iako joj mediji doma i u svijetu nisu davali dovoljno pozornosti. Hrvatsko iseljeništvo u daleku Australiju ponijelo je izrazito naglašenu ljubav prema nogometnoj igri koju je pratio zanos pretvoren u rad i uspjehe na zelenome tepihu australskih gradova. Pišemo “gradova” jer izuzev Darwina na krajnjem vlažnom i vrućem sjeveru Australije, u svim ostalim gradovima u nogometnim ligama dominiraju hrvatski klubovi.

Donedavno su Hrvati u Nacionalnom prvenstvu Australije imali i dva prvoligaša – Sydney i Melbourne Croatiju, a u njihovim redovima i poznate hrvatske trenere i igrače iz domovine poput Mirka Bazića koji je nakon zagrebačkog Dinama, odradio oldičan posao s Croatijom u Melboiurneu i dosegao titulu prvaka NSL-a. Kao igrač i trener u istom klubu radio je i Vid Horvat koji se ove godine vratio u Hrvatsku u svoju zasluženu mirovinu.

Sydney United, foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac
Sydney United - nedavni prvak svih Drugih liga (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

Nikad prihvaćenom odlukom FFA-a (Nogometnog saveza Australije), prije 27 godina zabranjena su etnička imena pa su hrvatski klubovi koristilii uglavnom sinonime Knightsi i Warriorsi.

Obje Croatije pošle su osnivanjem profesionalne A lige u drugoligaške vode gdje se i ove sezone nalaze u svakoj državi osim spomenute Sjverne teritorije. Tako pored standardno prisutnih talijanskih, turskih, makedonskih, srpskih i drugih klubova, momčadi Hrvata u Australiji svoj jasni trag ostavljaju ponajviše u Sydneyu i Melbourneu, potom u Perthu, Adelaideu, Canberri, Brisbaneu, Gold Coastu i Hobartu na Tasmaniji!

I sezona natjecanja 2019. godine donosi solidne rezultate i pozicije hrvatskih ligaša koje vrijedi spomenuti.

Sydney United, koji je prije tri godine osvojio naslov drugoligaškog prvaka na razini cijele Australije, trenutno je nakon 21. kola u Premier ligi Novog Južnog Welsa peti je s 30 bodova što ga uvrštava u kandidate za doigravanje ili Play-off.

Melbourne Knights kojeg je prošle godine vodio Aljoša Asanović, u Premier ligi Viktorije nakon 24. kola  drži sedmu poziciju s 30 bodova i nastoji ući u prvih šest za Play-off. Drgi hrvatski klub Dandenong City ili Hajduk u istoj je ligi na 11. mjestu i izlazi iz zone klubova koji bi mogli napustiti NPL Viktorije, a treba pridodati kako Dinamo St Albans i North Geelong Warriorsi, dva hrvatska kluba koja su u vrhu Treće lige i jedan od njih bi trebao postati drugoligaš što bi po prvi put značilo kako bi tri hrvatska drugoligaša nastupala u NPL-u Viktorije, dok bi matematički po sustavu kvalifikacija čak moglo otvoriti put i četvrtom hrvatskom klubu nastup na istoj razini. Ovo je jedinstven primjer u Australiji koji nema niti jedna druga etnička zajednica!

Dinamo St Albans kuca na vrata Druge lige, foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac
Dinamo St Albans iz Melbournea kuca na vrata Druge lige (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

Canberra FC koja je prije mjesec dana gostovala u Zagrebu na SP hrvatskih klubova izvan domovine, trenutno nakon 18. kola zauzima četvrto mjesto i mogla bi ući u doigravanje u Premier ligi glavnog grada Australije.

Adelaide Ridersi su nakon 20. kola drugi s pet bodova zaostatka iza vodećeg u Premier ligi Južne Australije.

Glernocky Knights u Hobartu zauzimaju sredinu ljestvice Premier lige Tasmanije, a ovo im je bila godina povratka u drugoligaško društvo ovog otoka države.

Gold Coast Knights u Premier ligi Queenslanda nalaze se na sigurnoj trećoj poziciji s 58 osvojenih bodova nakon 24. kola i bit će sudinici Play-offa!

Brisbane Knightsi nešto su lošije plasirani, na osmom mjestu Premier lige ovog grada.

Bilo bi jednako zanimljivo redati hrvatske trećeligaše iz Pertha, Melbournea, Sydneya i Canberre, no već ovaj osvrt dokazuje čime se može ponositi hrvatska zajednica u Australiji te zasigurno treba više kontinuirane veze iz Zagreba od strane Hrvatskog nogometnog saveza! 

Nogometno čudo u Australiji

Nogometno čudo u Australiji

4.11