Pripremni radni sastanak za 8. sjednicu MMO-a (Foto: hrvatiizvanrh.hr) Pripremni radni sastanak za 8. sjednicu MMO-a (Foto: hrvatiizvanrh.hr)

- Od svih preporuka koje se nalaze u zapisniku sa sedme sjednice MMO tek je u četiri došlo do pomaka, u području obrazovanja. Ukupno devet preporuka nije realizirano, a djelomice su realizirane ili se realizira deset preporuka u 2019. godini. Dakle, do neke vrste pomaka u unaprjeđenju položaja i prava hrvatske manjine putem ovoga bilateralnoga instrumenta došlo je samo u četiri od ukupno 25 preporuka - stoji u dokumentu o realizaciji preporuka sa 7. sjednice MMO, održane početkom 2018. u Srbiji.

Navodi se i kako napretka nije bilo u ključnim područjima kao što su participacija, zastupljenost i razmjerno zapošljavanje pripadnika hrvatske zajednice u državnim i predstavničkim tijelima Srbije te da konstatacija o realizaciji tih preporuka ostaje "jednaka onima od prije više od jednoga desetljeća i održavanja prvih sjednica MMO-a".

Predsjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Jasna Vojnić koja je članica izaslanstva hrvatske manjine u MMO-a, ističe da oni na sastanak u Zagreb i Pakrac odlaze nezadovoljni:  - Nezadovoljni smo, ali ne toliko provedbom preporuka, jer je u četiri važne točke došlo do značajnih pomaka, koliko zbog pristupa pojedinih predstavnika državnih tijela Srbije svemu tome. Smatramo da se dužnosnici srbijanskih institucija ovome trebaju posvetiti i djelatno raditi na rješavanju problema - navela je Jasna Vojnić.

(Foto: screenshot/Youtube)

Posljednja, sedma sjednica MMO-a, održana je u siječnju u Beogradu i Bačkom Monoštoru u Srbiji. Ovogodišnje, osmo zasjedanje toga zajedničkog tijela Hrvatske i Srbije održat će se u utorak u Zagrebu i u srijedu u Pakracu.

Temeljni cilj rada Odbora je unapređenje i zaštita prava srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Hrvatsku manjinu u MMO, uz predsjednicu HNV-a Jasnu Vojnić, zastupaju predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i politolog Darko Baštovanović.