Neumski načelnik Živko Matuško (foto Grgo Jelavic/PIXSELL) Neumski načelnik Živko Matuško (foto Grgo Jelavic/PIXSELL)

"Turizam je osnovna djelatnost na kojoj počiva razvoj Neuma, a očuvani okoliš preduvjet je koji privlači goste, ističu u Općini. S obzirom na to da su plastični predmeti praktični i u primjeni gotovo svuda, a veliki dio njih se koristi samo jedanput i potom se bace, to uzrokuje velike probleme za okoliš i zdravlje. Zbog zahtjevnosti prikupljanja i reciklaže nužno je korištenje plastičnih predmeta, po mogućnosti, svesti na najmanju moguću mjeru. Stoga treba raditi na prevenciji", priopćeno je na službenoj stranici općine Neum.

- Poboljšali smo odvoz komunalnoga otpada na ruralnom području. Nabavljeno je novo vozilo za odvoz otpada i određeni broj kontejnera čime je poboljšana pokrivenost područja, postavljeni su kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada u gradu i sklopljen ugovor o odvozu odvojeno sakupljenih materijala iz Neuma. Upravo u tom smjeru djeluje ova inicijativa, potičući sve nas da damo svoj doprinos očuvanju okoliša - rekao je načelnik Neuma Živko Matuško.

Istaknuo je kako planirane aktivnost obuhvaćaju područja sakupljanja otpada na spomenutom području, uvođenje sustavnog odvojenog prikupljanja i odvoza određenih otpadnih tokova na reciklažu te jačanje svijesti i promociju djelovanja na sprječavanju nastanka otpada.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta "Integrirano upravljanje otpadom i sprječavanje morskog otpada" koji financira njemačka Vlada.

(Dnevnik.ba)