Foto: screenshot/matis.hr Foto: screenshot/matis.hr

Moliškohrvatska sela, objedinjena zajedničkim podrijetlom koje je obilježilo povijest različitih mjesta u pokrajini Molise, nedavno su dovršila inicijativu koja je za njih od velike povijesne i kulturne vrijednosti i koja je potvrda njihovog identiteta; postavljena je prigodna skulptura koja predstavlja repliku lađe, za mrežni portal Hrvatske matice iseljenika otkriva Antonio Sammartino, poznati moliškohrvatski aktivist i bivši počasni konzul Hrvatske u Italiji. 

- Ograničenja koja je nametnula pandemija koronavirusa dovela su do produženja radova na izradi ovog važnog projekta. Nakon višemjesečnog čekanja, lađa je napokon završena i to je nedavno obilježeno skromnom ceremonijom u kojoj su sudjelovali predstavnici kulturnih udruga svih četiriju priznatih moliškohrvatskih mjesta: Kruča, Mundimitra, Filiča i Tavele. Istaknuto mjesto izaslanstva s pravom je pripalo Paolini Ferrante, predsjednici kulturnog društva "Luigi Zara" iz Filiča (koja nosi ime njezinog pokojnog supruga) a koja je bila pokretačica ove inicijative. Motivacija za projekt bilo je i stvoriti nešto kao trajnu uspomenu na dugogodišnje sudjelovanje te udruge na "Maratonu lađa" na Neretvi, od kojih je jedna lađa bila s posadom Molisea. Valja spomenuti i  povijesnu obnovu prelaska Jadrana održanog 2010. godine lađom koja je, polazeći od Neretve, preko cijelog Jadrana došla do obale Molisea - piše Sammartino.

Foto: screenshot/matis.hr

- Upravo zato kako bi se naglasila veza stvorena s braćom Hrvatima te povijest zajednice koja je još uvijek prisutna u Moliseu, Paolina Ferrante i njezini prijatelji željeli su stvoriti spomenik u obliku lađe kao opipljivo sjećanje i na ovo moliško područje, na ovu zemlju koja je pred više od pet stoljeća svjedočila dolasku prekomorskog stanovništva, a koja im je ovdje dala sigurno utočište i dobrodošlicu - govori Sammartino.

- No udruga "Luigi Zara" i njezina predsjednica nisu bili sami u ovoj inicijativi. Dapače, odmah su dobili podršku i suradnju svih udruga koje zajedno s Udrugom "Luigi Zara" čine Savez moliškohrvatskih kulturnih udruga, odnosno: Zaklade "Agostina Piccoli" i Udruge "Most" iz Mundimitra, Udruge "Hrvatski otok u Moliseu" i "Naš život" iz Kruča, kao i Udruge "Stara zemblja" iz Tavele. Predstavnici tih udruga i njihovih mjesta bili su Paolina Ferrante, Antonio Sammartino, Corrado Ientilucci, Donato Manuele, Ivano Zara i Simone Spadanuda koji su prisustvovali ceremoniji na provincijalnoj cesti 158 "Castellelce", gdje je smješten spomenik - napisao je Sammartino. 

Cjelovit osvrt na ceremoniju otvaranja i važnost neretvanske lađe među moliškim brdima pročitajte na mrežnoj stranici Hrvatske matice iseljenika

Antonio Sammartino rođen je 15. lipnja 1961. godine u Mundimitru (tal. Montemitro), hrvatskom selu u talijanskoj pokrajini Molise. Po struci geodet, dugi niz godina, osim što se bavi pisanjem, radi kao društveni djelatnik i aktivist moliškohrvatske manjinske zajednice. Zbog svojih je zasluga za očuvanjem manjinskih prava, od 2004. do 2010. godine obnašao funkciju počasnog konzula Republike Hrvatske u pokrajini Molise.