Otvorenje izložbe u Tuzli. (Foto: Hrvatski glasnik/ snimka zaslona) Otvorenje izložbe u Tuzli. (Foto: Hrvatski glasnik/ snimka zaslona)

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom i epidemioloških mjera, HKD Napredak pripremio je audiovizualni zapis o izložbi, kako bi umjetnički radovi kipara Borisa Orenčuka bili dostupni svim ljubiteljima umjetnosti.

- Pozitivno nas je iznenadio prošlotjedni odziv publike na izložbi. Pokazatelj je to da ljudima nedostaje ovakvih i sličnih sadržaja. Ali jednako tako, svjesni smo da se brojni naši sugrađani ne osjećaju sigurno u ovo današnje vrijeme i zbog toga smo se odlučili pripremiti ovaj dokumentaristički prilog o umjetniku i izložbi kako bi naši sugrađani, ali i svi drugi putem društvenih medija mogli vidjeti kako je to sve skupa izgledalo u našoj Galeriji, tko se to i na koji način predstavio našoj publici – kazao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.

(Foto: Hrvatski glasnik/ snimka zaslona)

Ovo nije prvi put da tuzlanski Napredak ima drugačiji pristup organiziranju izložbe. Na ovakav način, u travnju, je organizirana online izložba grafika svjetski poznatog grafičara Virgilija Nevjestića.

- Mi u tuzlanskome Napretku smo sve vrijeme stava da kultura i kulturna događanja, unatoč svim okolnostima ne smiju i ne mogu stati. Zbog toga smo još u četvrtome mjesecu upriličili online izložbu Virgilija Nevjestića. Naišli smo na vrlo pozitivne reakcije publike i javnosti za takav pristup. To nam je dalo snage i samopouzdanja da u šestome mjesecu napravimo našu Likovnu koloniju. U vrijeme kada su širom BiH otkazane brojne velike i tradicionalne manifestacije i događanja smatramo to našim velikim uspjehom, ali i poticajem da nastavimo na isti način – dodao je Kovačević.

Tuzlanski Napredak ove godine obilježava trideset godina od obnove rada i cijela će jesen biti posvećena toj obljetnici.

- Nastavit ćemo sa ovakvim pristupom. Ukoliko okolnosti budu dozvoljavale pripremat ćemo različite sadržaje s publikom, a ukoliko se stanje s koronavirusom dodatno usložni nastavit ćemo raditi putem društvenih mreža i različitih web platformi. Uglavnom možemo najaviti bogatu kulturnu jesen u režiji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla – zaključio je Kovačević.

(Izvor: Hrvatski glasnik.ba)