Foto: HKD Napredak/ustupljena fotografija Foto: HKD Napredak/ustupljena fotografija

- Naš cilj je ovim aktivnostima približiti Napredak i kulturu čitanja mladim ljudima. Svi zainteresirani svakodnevno mogu doći u ovaj prostor, popiti kavu, čitati i družiti se - kazala je Danijela Lovrić, tajnica HKD Napredak Travnik. Društvo je nakon završetka rata počelo sa svojom izdavačkom djelatnošću. Do sada su u Napretkovoj nakladi tiskane različite knjige, brošure i priručnici. Posebno su ponosni na časopis Napretkovo glasilo za kulturu i informiranje.

- Zadovoljstvo je uzeti časopis iz, primjerice, 2008. godine i vidjeti o čemu se tada pisalo i što je bilo aktualno. Stoga je bitno da zadržimo ovaj kontinuitet objavljivanja jer u ovom se listu nalaze različite teme i sigurno može poslužiti kao odličan izvor literature za neke buduće tekstove - rekao je Anto Bilić, predsjednik HKD Napredak Travnik. Knjižnica sadrži brojne naslove iz domaće i svjetske književnosti, a kod posjetitelja posebno je zanimanje izazvao Časopis za učitelje, uzgajatelje i sve prijatelje mladeži iz 1904. godine.

Foto: HKD Napredak/ustupljena fotografija

Manifestacija “Andrićevi dani” utemeljena je 1976. godine. Tijekom mjesec dana Travničani imaju priliku posjetiti različite predstave, koncerte i književne večeri.

(HKD Napredak)