Freska "Hrvati u Americi" (Foto: Franjo Bertović) Freska "Hrvati u Americi" (Foto: Franjo Bertović)

Odbor neumorno radi kako bi se freske očuvale, ali i dale na uvid javnosti. U tu svrhu organiziraju se okupljanja i priredbe te susreti mnogih djelatnika u polju kulture te omogućuje posjete turistima da razgledavaju ovu zanimljivu zbirku koja oslikava unutrašnjost crkve.

Članovi odbora (Foto: Franjo Bertović)

"Moj dar Americi", kako je to osobno rekao Maksimilijan Vanka, doista je od neprocjenjive vrijednosti i već godinama privlači pozornost na ovog doseljenika-umjetnika, koji je kistom i bojom upozorio na socijalni poredak tadašnjeg vremena i ulogu doseljenika u izgradnji ove velike i gospodarski jake zemlje u svijetu. Crkvu je oslikao u dva intenzivna razdoblja - 1937. i 1941. godine.

Freska "Majka imigrantica daje svog sina američkoj industriji" (Foto: snimka zaslona/vankamurals.org)

Tadašnji župnik Hrvatske crkve Albert Žagar u pismu supruzi Margareti, napisao je kako mu je Vanka u povjerenju otkrio "da će ovo biti najljepša crkva u Americi". I doista bijaše tako! Freske izgledaju božanstveno, a većinom nose poruke pravice i nade za boljim životom, dostojnim čovjeka i obiteljskog življenja. Pogledajte ih na portalu vankamurals@org.

(Izvorni tekst: Franjo Bertović)