Naslovnica nagrađene knjige Nevidljiva vrata (Foto: nakladnik) Naslovnica nagrađene knjige Nevidljiva vrata (Foto: nakladnik)

Društvo pisaca Republike Makedonije nagradilo je najbolje književne radove 2017. godine, među kojima prestižnom nagradom "Književni most" za najbolju knjigu na jezicima nacionalnosti koji žive u Makedoniji, zbirku pjesama "Nevidljiva vrata" književnice Ljerke Toth Naumove.

Knjiga je tiskana 2017. u Skoplju, a nakladnici su Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji i Hrvatska Matica iseljenika u Zagrebu. Za dizajn knjige zaslužan je akademski slikar Dubravko Naumov koji živi i radi u Torontu u Kanadi.

Ljerka Toth Naumova prevodi i piše na makedonskom i hrvatskom jeziku, a ovo je njezina sedamnaesta knjiga. Članica je Društva makedonskih pisaca i članica Društva hrvatskih književnika te dugogodišnja članica Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji i urednica glasila "Hrvatska riječ".

Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada među kojima su nagrada "Danica Ručigaj" za najbolju knjigu pjesama, objavljenu 2015. godine, nagrada "Grb općine Rešetari", kojom je nagrađena za suradnju između Hrvatske i Makedonije te za pjesničko stvaralaštvo, čuvanje hrvatske kulture i baštine.

- Ljerka Toth Naumova most je koji kontinuirano jača između Republike Makedonije i Hrvatske, posebno na kulturnom polju – smatraju članovi komisije koja je književnici dodijelila nagradu.