(Foto: rijeka Mura/ Facebook) (Foto: rijeka Mura/ Facebook)

Europska grupacija za teritorijalnu suradnju "Mura regija" okuplja jedinice lokalne samouprave s hrvatske i mađarske strane Mure oko zajedničkih projekata. Od svog osnutka, sredinom svibnja 2015. godine, s hrvatske su strane s početnih pet općina -općine Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan i Kotoriba, pridružilo još nekoliko općina, gradova i Međimurska županija.

Do sada je provedeno niz uspješnih projekata koje su približile Hrvate iz Međimurja i pomurske Hrvate.

EGTS Mura regija je jedini hrvatski takav institucionalni projektni mehanizam, a koji se svrstao među najbolje od tridesetak mađarskih EGTS – ova i jedini funkcionirajući u Hrvatskoj, s naznakom da EGTS ima prioritetnu zadaću razvijati svekoliku lokalnu suradnju dviju država. 

Među mnogobrojnim turističkim projektima jedan projekt je prometno važan za obje države -  izgradna mosta Kotoriba- Murakeresztur u vrijednosti 1,4 milijuna eura koji je lani odobren, a sada se radi na prikupljanju potrebne dokumentacije.

Potvrđuje to ravnatelj  Mura – regije i zastupnik u skupštini Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Stjepan Tišler.

Stjepan Tišler

Stjepan Tišler

1:00

- Povezanost regija značila bi da imamo puno bolje gospodarske veze. Sada su obje države, i Hrvatska i Mađarska, donijele odluku o izgradnji mosta tako da smo puno bliže završetku onoga što smo započeli prije puno godina - kazao je Tišler.

U sljedećem šestogodišnjem razdoblju planiran je još čitav niz projekata koji će pridonijeti razvoju pograničnog područja u gospodarskom, poglavito turističkom području. Najavljeno je i intenziviranje aktivnosti kojima bi se pojačala vidljivost EGTS-a ''Regija Mura'' putem brendiranja samog EGTS-a te stvaranje i predstavljanje zajedničkih ponuda lokalnih proizvoda i usluga.