Dr. Goran Grlić Radman (Foto: Davorin Višnjić/ Pixsell) Dr. Goran Grlić Radman (Foto: Davorin Višnjić/ Pixsell)

Donedavnom veleposlaniku RH u Berlinu dr. Goranu Grlić Radmanu ovo je prvi posjet tome gradu nakon što je postao novi ministar vanjskih i europskih poslova RH. Okupljenim Hrvatima ministar je poručio kako mu je zadovoljstvo ponovno doći u Berlin, ovaj put u novoj funkciji na koju je stupio prije nešto više od mjesec dana.

Zahvalio je na brojnim čestitkama koje je primio nakon imenovanja te istaknuo kako je suradnja s hrvatskom zajednicom i udrugama bila važan dio njegova mandata u Njemačkoj, pogotovo jer je hrvatska zajednica u Njemačkoj jedna od najaktivnijih i najbrojnijih u svijetu.

Grlić Radman dodao je kako iznimno cijeni rad hrvatskih udruga, zajednica i predstavnika Crkve u Hrvata koji, kako je rekao, pridonose očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja te hrvatskog jezika.

Dobra suradnja Hrvatske i Njemačke

Naglasio je kako je suradnja iseljene Hrvatske s Domovinom bila posebno snažna za vrijeme Domovinskog rata kada je hrvatska zajednica u Njemačkoj odigrala ključnu ulogu u osiguranju potpore s njemačke strane.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i njemački kolega Heiko Maas (foto: screenshot/auswaertiges-amt.de)

Novi ministar vanjskih i europskih poslova osvrnuo se i na sadašnje stanje u Hrvatskoj te je rekao kako je skoro hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije veliki izazov za Hrvatsku, ali i prilika da Hrvatska Europi i svijetu pokaže svoj napredak i dostignuća.

Među brojnim gostima koji su dočekali novog ministra u Berlinu bio je i apostolski nuncij u Berlinu monsinjor Nikola Eterović, zastupnici u njemačkom Bundestagu, počasni konzul RH u Leipzigu Petar Neumann, hrvatski gospodarstvenici iz Njemačke na čelu sa Zoranom Andročecom direktorom poslovnog udruženja INGRA-DET i direktorom predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu Romeom Draghicchiom, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža, predsjednici berlinskih udruga i društava te Hrvati iz Berlina, Frankfurta, Münchena, Hamburga, Wiesbadena i drugih njemačkih gradova.

Ministar Grlić Radman danas nastavlja službeni posjet Njemačkoj.