foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske foto: Violeta Kalić/Glas Hrvatske

Realizacija projekta koji je pobudio veliku pozornost skopske publike ostavlja nadu da će ciklus biti nadopunjen i drugim gostovanjima i predstavljanjem hrvatskog a glumišta kao dio projekta naslovljenog "Večer hrvatske dramske umjetnosti u Skoplju" u organizaciji Zajednice Hrvata u R.S. Makedoniji, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Redatelj monodrame je Ivan Leo Lemo, a asistentica redatelja Anita Matić Delić. Publika je netremice pratila svaki pokret i veliku transformaciju raspoloženja kroz koje nas je tijekom zahtjevne monodrame glumica vodila predočavajući nam neposredno najrazličitija životna iskustva putem brojnih paradoksa i kontroverzi koje život donosi, a posebice iskušenja koje jedna suvremena žena prolazi tijekom života i rada. Tijekom predstave mogli smo identificirati i segmente ili ulomke koji se odnose i na osobnu ispovijed glumice iz njezine duboke intime, ali istodobno prepoznati i lik i iskušenja svake žene diljem svijeta koja se sučeljava s brojnim izazovima i različitim svjetonazorima koji najzad uobličavaju i njezin vlastiti diskurs na putu sazrijevanja - osobnog, intimnog i profesionalnog, što je posebice bilo izazov glumici iza koje je dugogodišnje ikazališno, filmsko i televizijsko iskustvo te brojne odigrane uloge različitog žanra. 

Razgovor s predsjednicom Zajednice Hrvata u R.S. Makedoniji Nevenkom Kostovskom nakon predstave (foto: Glas Hrvatske)

Mia Begović  poznata je  kazališna, filmska i televizijska  glumica. Rođena u Splitu 1963. Akademiju Dramskih umjetnosti, završila je i Zagrebu 1986, Već tijekom studija započinje svoj profesionalni angažman u gotovo svim zagrebačkim kazalištima te na televiziji i na filmu. Sudjeluje u filmskim ostvarenjima  u gotovo svim državama bivše Jugoslavije. Gostovala je u brojnim gradovima diljem Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu - u SAD-u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Njemačkoj... 

Upisla je i poslijediplomski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Brojni su redatelji, kao i dramska ostvarenja koja je utjelovila ulogama, počevši od M. Krleže, J.W. Goethea, Ifigenije na Dubrovačkim ljetnim igrama,... Brojne su njezine filmske, televizijske i kazališne uloge najrazličitijih autora. Nastupila je u dramama  M. Jergovića, E. Kishova, E. Enslera, G. Feydeaua, V. Kljakovića, R. Marinkovića, T. de Moline, P. Pavličića,  M. Crnjanskog, Bulgakova. Njezin nastup u "Majstoru i Margariti" ćemo pamtiti po ulozi Helle. Nastupila je i u drami Dejana Dukovskog "Bure baruta" u ulozi Tanje.

Monodramom  "Sve što sam prešutjela" Mia Begovićmobilježila je 30 godišnjicu svoje glumačke karijere. Praizvjedba je bila u kazalištu "Vidra" 2016. godina. Kazališna kritika tu njezinu ulogu tumači kao zrelo ostvarenje iskusne glumice koja u monodrami punoj humora i satire na neposredan način tumači brojne uloge i emotivne transformacije, iskušenja i najrazličitija raspoloženja, uspone i padove koje život donosi te nesalomljivu volju i optimizam kojim se uspijeva održati kroz sve vrtloge i iskušenja.