Foto: screenshot/tv emisija Pogled preko granice Foto: screenshot/tv emisija Pogled preko granice

Udruga Cochrane okuplja 79.000 članova iz 38 zemalja. Među njima važno mjesto imaju i Bosna i Hercegovina te Hrvatska. Ovaj svojevrsni pokret u zdravstvu nosi ime po Archiju Cochraneu, britanskom medicinskom znanstveniku, a datira od početka 90-ih.

- To je promicanje medicine utemeljeno na dokazima. Pod dokazima se misli na promicanje znanstvenih dokaza. Cilj je pomoći kolegama u BiH da promiču tu ideju - rekla je docentica Irena Zakarija Grković iz Splita. 

- Cilj drugog simpozija Cochrane Bosna i Hercegovina je osigurati zdravstvenim radnicima, pacijentima i donositeljima strateških odluka u zdravstvu bolje razumijevanja djelokruga Cochranea na globalnoj i na lokalnoj razini - istaknula je Svjetlana Grgić s Medicinskog fakulteta iz Mostara.

Foto: screenshot/tv emisija Pogled preko granice

Simpozij "Cochrane za sve" namijenjen je prije svega mladima koji su se opredjelili za istraživački rad u području medicine.

- Ovo je za sveučilišnu bolnicu i za dobru kliničku praksu temeljenu na dokazima izuzetno važan za naše fakultete, u prvom redu za Medicinski fakultet. Prilika je to za naše mlade liječnike, buduće doktorante da svoj znanstveno - istraživački rad realiziraju u Cochraneu - dodala je Vajdana Tomić s mostarskog Medicinskog fakulteta.

Program posvećuje veliku pozornost i educiranju pacijenata.

- Educiramo pacijente i širu javnost kroz razne izvore, bilo preko socijalnih društvenih mreža ili raznih medija.Vrlo je važno da pacijenti znaju što pitati da bi se potaknula ta komunikacija između liječnika i pacijenata - rekla je Tina Poklepović Peričić sa splitskog Medicinskog fakulteta-

Kao primjer važnosti sustavnih pregleda, na simpoziju su spomenuli lijek koji je izazvao oko 27 tisuća srčanih udara, nakon čega je povučen s tržišta. To se dogodilo jer su zanemareni znanstveni dokazi potencijalno štetnog učinka lijeka na kardiovaskularni sustav. Cochrane želi spriječiti upravo takve slučajeve.

Reportažu autora Miljenka Karačića pogledajte od 11. minute.

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (23.1.2020.)

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (23.1.2020.)

24:54