Foto: Violeta Kalikj Foto: Violeta Kalikj

Komorni orkestar iz Bitole kojim je ravnao Vladimir Dimovski nadahnuto je izveo više skladbi hrvatskog i makedonskog skladatelja Ljubomira Branđolice među kojima su "Dvije antičke perle" za gudače (skladane na Koločepu), zatim "Koncert za obou i gudače" sa solisticom Tatjanom Petruševskom te "Mediteransku suitu" iz baleta "Dubrovačka legenda" za saksofon i gudače koju je izveo Stojan Dimov, solist na saksofonu.

Foto: Violeta Kalikj

Slijedio je koncert za fagot i gudače posvećen fagotistu Marjanu Miloševskom koji je i osobno  nastupio. Uz završnu skladbu "Mediteransku suitu" troje solista izvelo je i dodatan repertoar iz bogatog skladateljskog opusa velikog maestra. Koncert su pratili predstavnici Veleposlanstva R. Hrvatske, ZHRM ogranka Skoplje i brojna publika. Održan je u sklopu manifestacije "Dani makedonske glazbe 2020." koja se održala 43. put, ove godine uz podršku Ministarstva kulture R.S. Makedonije i Saveza skladatelja Sokom.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednika RS Makedonije dr Steve Pendarovskog.

Ljubomir Branđolica (foto: snimka zaslona/YouTube)

Hrvatski i makedonski skladatelj Ljubomir Branđolica rođen je 1932. godine u Herceg Novom. Glazbeno obrazovanje stekao je na Vojno-muzičkoj školi u Zagrebu i Rijeci. Niz godina radio je kao korepetitor Makedonskog narodnog teatra, a od 1967. godine i kao glazbeni producent i glazbeni urednik u Radio-televiziji Skoplje. Njegov opus čine djela različitih žanrova od popularne, preko filmske, do ozbiljne glazbe, a posebice se ističe kao baletni skladatelj, s ostvarenih 18 baleta. Dobitnik je nagrade Trajko Prokopiev za životno djelo koju mu je dodijelio Savez makedonskih skladatelja 2006. godine.