Foto: snimka zaslona/Facebook Foto: snimka zaslona/Facebook

Festival je otvoren u živopisnoj pograničnoj sjevernomakedonskoj regiji poznatoj po brojnim arheološkim nalazima. Ideja Festivala je kroz poruke poštivanja različitih kultura, tradicija i senzibiliteta - u duhu razumijevanja dijaloga multikulturalizma - uputiti poruke putem glazbene i likovne umjetnosti. 

Manifestaciju je otvorila Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i predstavnica Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji koja je u prigodnom govoru istaknula da snaga i moć umjetnosti nadilaze granice i objedinjuju različite kulture i tradicije.

- Tako razumijevanjem različitosti nastojimo svijet učiniti zajedničkim domom punim ljubavi i razumjevanja. Time ćemo ne samo sadašnjost nego i budućnost učiniti svjetlijom i ljepšom te tako u sva srca unijeti više radosti i nade - rekla je Kalić.

Foto: Glas Hrvatske

Koncertnim nastupom Trio "Graziozo" oduševio je brojnu publiku okupljenu iz različitih dijelova Sjeverne Makedonije. Među njima bilo je i Hrvata iz Velesa i Negotina. Na programu su bila dijela Rimski-Korsakova, Antonina Dvoržaka, Aleksandra Borodina, Julesa Masseneta, Giacoma Puccinija, Johna Williamsa, Georgesa Bizeta i Augustina Lare, a nastupili su violinistica Paloma Velkova, pijanistica Nevenka Dukovska te solistica sopranistica Kristina Palija. Nastupili su i vizualni umjetnici Gordana Vinčić i Igor Ljubovčevski Ljubač.

Međunarodni festival Entrerritmos održava se od 2012. godine u marokanskome gradu Laracheu na obali Atlantkoga oceana. Umjetnici različitih usmjerenja i iz različitih kultura na Festivalu promiču kulturnu različitost, dijeleći svoja iskustva kroz glazbu, ples i likovnu umjestnost na otvorenim i zatvorenim pozornicama. Svake godine, uz marokanske, umjetinici iz različitih zemalja sudjeluju na edukacijskim radionicama, konferencijama, koncertima i društvenim aktivnostima kojima promiču multikulturalizam i koegzistenciju različitih kultura. Tijekom 8 godina održavanja Festivala na njemu su nastupile stotine umjetnika iz Maroka, Španjolske, Bugarske, Italije, Paname, Kanade, Nizozemske, Gvineje Bisao, Argentine, Portugala, Palestine, Alžira, Irske, Iraka, kolumbije, SAD-a, Francuske, Sjeverne Makedonije i Mađarske. Ove je godine zbog pandemije izazvane koronavirousom Festival održan online, prijenosom i video uključenjima iz svake pojedine zemlje sudionice.