Ljeto vatreno (Foto: screenshot facebook) Ljeto vatreno (Foto: screenshot facebook)

Uvrštavanjem u program ovogodišnjega Mostarskog proljeća predstavljanje knjige Zlatka Dalića "Rusija naših snova", potom i ove izložbe, Matica Hrvatska u Mostaru željela se još jednom nakloniti povijesnomu uspjehu hrvatskoga sporta i hrvatske nogometne vrste. 

 Galerija Aluminij javnosti će predstaviti nešto manje od 40 Soptinih fotografija koje bilježe i neke izazovno dramatične i neke anegdotske trenutke sa samoga prvenstva, ali i svjedoče onu eksploziju nacionalnoga oduševljenja tijekom zagrebačkoga dočeka Vatrenih, priopćeno je iz Aluminija.

Drago Sopta, rođen u Zagrebu 1970., fotografijom se počeo baviti sredinom 1990-ih. U Jutarnjemu listu radio je od 1998. godine, a 2007. prešao je u agenciju Cropix, bilježeći sve nastupe hrvatske nogometne vrste na europskim i svjetskim prvenstvima, ovjekovječivši i najsjajnije hrvatske trenutke na Olimpijskim igrama. Početkom 2013. postaje službeni fotograf HNS-a.

 Dobitnik je tri nagrade Hrvatskoga zbora sportskih novinara, i to 2003. za najboljega športskog fotoreportera, a 2009. i 2018. za najbolju športsku fotografiju godine. U izboru Međunarodne udruge sportskih novinara osvojio je 4. mjesto za fotografiju Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi.