Ljerka Bralo (Foto: screenshot/HRT) Ljerka Bralo (Foto: screenshot/HRT)

Proteklih blagdana viteške volonterke Dragica, Željka, Marica i Ljerka neumorno su obilazile viteška sela. Susreli smo ih kad su donijele darove za šesto dijete obitelji Joze i Ane Stojak u Staroj Biloj.

Članice udruge Svjetlo i obitelj Stojak zbližila je 2013. zloćudna bolest njihove kćeri Mie.

- Potrebno nam je bilo, troškovi su bili veliki počevši od vitamina a za ostalo da i ne govorim... znate što sve iznosi jedna kemoterapija. Oni su nas zapisali skupili novac i otišli na transplantaciju koštane srži, djevojčica Lana bila je 100 posto kompatibilna s njom i sve je to u rekordnom roku završeno. U nekih 6 mjeseci smo se vratili kući - govori Ana Stojak. 

Ana Stojak (Foto: screenshot/HRT)

U najtežim trenucima, kad je nakon muževe smrti ostala sama s troje djece, i Danijela Vukadinović pomoć je neočekivano dobila od žena iz udruge Svjetlo.

- Kad sam se vratila u kuću s djecom bez muža, oni su meni došli... Članice udruge ušle su mi u kuću, bili su mi podrška zagrljajima, rekli su mi da ja to mogu, da sam hrabra, moram krenuti naprijed da imam troje djece. Bili su mi potpora, fizički, psihički i financijski, znači pokrenuli su čitav Vitez i ujedinili su se u dobro - priča Danijela iz Viteza. 

Udruga građana Svjetlo iz Viteza osnovana je 2012.

- Potaknula me jedna sugrađanka koja me zaustavila na ulici i rekla: "Drage ja nemam gdje uraditi mamografiju. Imam rak dojke... - govori Dragica Jurčević

Taj je susret pokrenuo viteške žene pa je četiri mjeseca nakon osnutka Udruge, 2012. godine, u Domu zdravlja Vitez instaliran mamograf na kojem se na godinu obavi 500 dijagnostičkih pretraga. 

- Za sve nam se obraćaju i mi koji živimo od donacija naših sugrađana jer smo nevladin sektor vodimo tešku bitku... Uzdamo se u naše poslodavce, članarine, ali jako je teško, ne možete nikoga odbiti tko vam traži hranu, dijete s posebnim potrebama kad kaže "ja želim gitaru" - dodaje Dragica.

U sredini u kojoj se još osjećaju teške posljedice posljednjega rata, potrebe za humanitarnim radom sve su veće. Udruga je uz pomoć donatora i humanitarnim akcijama potrebitima darovala više od 23 tisuće konvertibilnih maraka. Za proteklih osam godina postali su jedna od najpoznatijih humanitarnih udruga u Srednjobosanskoj županiji. Izbor Ljerke Bralo za volonterku godine veliko je priznanje za njihov rad.

Članice udruge Svjetlo iz Viteza (Foto: screenshot/HRT)

- Mene vodi ljubav, nema tu ineresa, novčanih naknada, to može biti samo ljubav prema drugome, onome koji nema dovoljno a treba našu pomoć. Vi onda tu ljubav dobijete vraćeno dvostruko. Ona se može samo tako razmnažati, ona se ne plaća, ona se dobiva, dijeli, a onda prima u još veće - priča Ljerka. 

- To je jedan posao pun emocija, ali kad vidite osmijeh na licu djeteta, osmijeh na licu bolesnika, duša vam je puna i nastavljamo dalje - govori Dragica Jurčević.

Iako se do novca teško dolazi, ove hrabre žene nikad ne odustaju. Za potrebe humanitarnih akcija izrađuju ručne radove i prigodne suvenire.

- Inače mi imamo tu svaki tjedan sastanke, a kad je akcija onda ide iz noći u noć i tu ostanemo iz noći u noć, to je ono što mi pokušavamo pridonijeti - pojašnjava Ljerka Bralo. 

(Foto: screenshot/HRT)

Priznaju, sve im je teže raditi jer je u samo godinu dana iz udruge u Njemačku otišlo tridesetak članova. Na sreću, javljaju se drugi. A s ovakvom potporom i dalje će pomagati potrebitima. Kako u BiH od raka dojke na godinu oboli oko 2500 žena treba, kažu, digitalizirati mamograf u Viteškom domu zdravlja te organiziranjem tribina skrenuti pozornost na različite oblike ovisnosti kod mladih.