Ilustracija. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Ilustracija. (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell)

Ovogodišnja tema izložbe učenika hrvatskih škola njemačke Savezne države Baden – Württemberg je ''Hrvatski tradicionalni nakit i suveniri''. Tijekom prvoga polugodišta učenici su uz pomoć nastavnika i mentora izradili rukotvorine koje će posjetitelje ove izložbe u Njemačkoj podsjetiti na Hrvatsku.

Na izložbi su predstavljene replike šestinskog kišobrana, reljefni i slikovni prikaz morčića, mnogobrojna licitarska srca izrađena od glinamola ili naslikana na papiru, zlatovez, tradicionalni slavonski dukati i drugi tradicionalni predmeti karakteristični za Lijepu našu.

Posjetitelje je u ime generalnog konzula Ivana Sablića, pozdravila predstavnica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu, Lada Pleše, konzulica prvog razreda, koja je istaknula značaj pohađanja hrvatske dopunske nastave, ne samo zbog stjecanja novih znanja već i zbog izgradnje vlastitog identiteta. Držislav Ujević, koordinator i voditelj stuttgartskog Centra hrvatske nastave je  bogatstvo hrvatskog nakita i materijalne baštine usporedio s jezičnim blagom koje učenici donose iz svojih domova.

Ilustracija- zlatovez. (Foto: Ivica Galović/Pixsell)

Otvorenju izložbe prisustvovali su i učenici koji su izrađivali nakit i suvenire, a koji su ovu izložbu upotpunili prigodnim glazbenim programom i recitacijama. Okupljenima su predstavili teorijske okvire o hrvatskom nakitu i suvenirima, a zatim su recitirali stihove poznatih hrvatskih pjesnika i prozaista. Učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu u Njemačkoj izveli su pjesme Dobriše Cesarića, Jure Batinića, Milana Sigetića, Tina Ujevića i Paje Kanižaja.

Na kraju programa nastupili su članovi kulturno – umjetničkog društva FolkloriKA iz Karlsruhea u pratnji voditeljice  Dragane IvankovićVanje Luketić. Svojim nastupom članovi kulturno – umjetničkog društva okupljenima su kroz narodne nošnje, pjesmu i ples predstavili još jednu tradicionalnu i etnološku vrijednost Hrvatske.