Miro Kovač (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Miro Kovač (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Konferencija s nazivom "Identitet Europe: mir, pomirenje i pravednost u Europi" održana je na poticaj Beogradske nadbiskupije u sklopu obilježavanja 100. godišnjice od završetka Prvoga svjetskog rata. Kako Hrvatska doživljava obilježavanje ove velike obljetnice te na koji se način preobrazila Europa u proteklih 100 godina u svom je izlaganju govorio Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora.

Foto: Beogradska nadbiskupija

Istaknuo je tri teze: kako bi se postigao proces pomirenja i suradnje među zemljama tzv. zapadnog  Balkana potrebno je postići suglasje oko važnih datuma; odreći se mitova iz srednjega vijeka i imperijalne politike te prihvatiti vrijednosti Europske unije, a kako bi se to postiglo potrebno je sebe nadići i promijeniti način vođenja politike.

Srbija treba poštivati sporazum o zastupljenosti hrvatske manjine u Narodnoj skupštini

Tom prigodom Kovač je posjetio Hrvate u Petrovaradinu i Novom Sadu i obišao rodnu kuću bana Josipa Jelačića u kojoj će se okupljati tamošnji Hrvati. Govoreći za radijsku emisiju "Globalnu Hrvatsku" o odnosima između Hrvatske i Srbije, posebice kada je riječ o nestalim osobama tijekom srpsko-crnogorske agresije i postojanju logora, Kovač je istaknuo kako će Srbija morati poštivati Sporazum između dvije zemlje o zastupljenosti hrvatske manjine u Narodnoj skupštini, potpisan prije 14 godina, što je, kada se radi o manjinama, Hrvatska već učinila Ustavnim zakonom o manjinama.

- Želi li Srbija ući u Europsku uniju dužna je ispuniti i kriterije iz Poglavlja 23. što znači da mora surađivati s Hrvatskom kada je riječ o pronalaženju nestalih te osigurati bivšim logorašima i žrtvama rata pristup pravosuđu - naglašava Kovač.

Miro Kovač (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Osvrćući se na stanje u Bosni i Hercegovini Miro Kovač smatra kako se hrvatska politika treba jače angažirati kako bi se promijenio izborni sustav u BiH i osigurala se jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.