Foto: screenshot/Facebook Folklor HKM Köln - Koraci u tuđini Foto: screenshot/Facebook Folklor HKM Köln - Koraci u tuđini

Veliki obljetnički koncert protekao je u znaku dobrih prošlih vremena na koje su mnogobrojnu publiku podsjetili veterani Folklorne skupine "Koraci u tuđini", kao i sjajnih novih naraštaja podijeljenih po godištima u nekoliko folklornih i glazbenih skupina.

Od najmlađih do najstarijih, folkloraši su izveli hrvatske tradicionalne plesove iz svih krajeva Hrvatske, od Slavonije, Posavine, dalmatinskih plesova s Korčule i Dubrovnika pa do plesova iz Zapadne Hercegovine.

Folklorna skupina "Koraci u tuđini"

Folklorna skupina "Koraci u tuđini"

1:02

"Koraci u tuđini" folklorna su skupina koja djeluje pod okriljem Hrvatske katoličke misije Köln te okuplja više od 70 članova. Vode ih Tuga Jukić, Diana Ćosić, Valentina Šimić, dok je nekada tu zahtjevnu ulogu imao poznati koreograf Vido Bagur ostavivši im u naslijeđe niz plesnih koreografija. 

Folklorašima je čestitao i generalni konzul RH u Düsseldorfu Ivan Bulić.

- Njegovanjem kulturne baštine Hrvata iz svih krajeva Hrvatske i BiH očuvali ste hrvatski identitet, i hrvatski jezik. To nije bilo nimalo lako u tim teškim vremenima kada Hrvati nisu imali svoju državu pa tako sukladno tome ni institucije koje bi ih podupirale. Jedini oslonac bila je Katolička crkva i katoličke misije koje su na neki svoj odrađeni način bile i preteče hrvatske diplomacije – rekao je Bulić.

Njihovu svečanost uveličale su gošće iz Slavonije, ženska pjevačka skupina Kulturno- umjetničkog društva "Matija Antun Relković" iz Davora te misijska folklorna skupina "Zagreb".

Izvor: Fenix magazin