(Foto: Miroslav Landeka) (Foto: Miroslav Landeka)

U uvodnom izlaganju u ime domaćina konferenciju je otvorio prof.dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Heregovačko-neretvanske županije, koji je istaknuo važnost tema o kojima se raspravlja. Dodao je kako je rješavanje pitanja održavanja lokalnih izbora u Mostaru od sudbinskog značaja za taj grad koji je administrativno, političko, gospodarsko i znanstveno Hercegovačko-neretvanske županije. 

- Tema o kojoj govorimo nije važna samo za ovaj grad! Rekao bih kako je pitanje mostarskih izbora možda i ključna prekretnica –  strateška petlja na bosanskohercegovačkomu putu prema europskim integracijama. Iz tih razloga Vlada Hercegovačko-neretvanske županije iskazala je osobit interes za domaćinstvo ovom skupu - rekao je Herceg u pozdravnom obraćanju sudionicima Konferencije Radne skupine za područje Zapadnog Balkana pri Europskom odboru regija.

Predsjedajući Radne skupine, Franz Schausberger, izrazio je zadovoljstvo što se Konferencija održava u Mostaru dodajući kako će i ovaj susret pomoći da se, kroz razgovor najodgovornijih ljudi grada i države, postigne konsenzus oko provedbe izbora u gradu Mostaru. 

Govornici na konferenciji. (Foto: Miroslav Landeka)

Ukazao je i na nedavno usvojene Odluke Europskog vijeća koje je još jednom iskazalo punu potporu predanosti Bosne i Hercegovine na njezinu putu ka Europskoj uniji. Podsjetio je kako je Vijeće ponovo pozvalo izabrane dužnosnike da, bez odlaganja, nastave razgovore o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini, jer je to u interesu svih građana.

Posebni predstavnik Europsje unije u BiH, Nj. E. Johann Sattler,  podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina prije četiri godine podnošenjem aplikacije za članstvo u Europskoj uniji i sljedećim korakom, odgovorom na oko 4000 pitanja, iskazala spremnost raditi na tomu da postane članom velike europske obitelji. 

Naglasio je kako je pred BiH težak i naporan posao na tom putu, a sljedeći vrlo bitan korak je formiranje vlasti. Također je istaknuo kako će na pitanjima unapređenja  izbornog procesa, zajedno s nadležnim domaćim institucijama, njegov Ured predano raditi.

(Foto: Miroslav Landeka)

Sudionici konferencije osvrnuli su se na korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela na putu ka EU kao i na zadaće koje pred njom stoje. U raspravi je župan Dubrovačko-neretvanske županije istaknuo kako BiH mora osigurati pravo konstruktivnim narodima da biraju i budu birani. 

Osvrćući se na temu Konferencije - Kako EU može pomoći u rješavanju pitanja održavanja lokalnih izbora u Mostaru, predsjednik Herceg je istaknuo je kako politika sukoba, samovolje i blokada nije put te da su razgovor, snaga argumenata i konsenzus putovi koji nude izlaz i svake situacije. 

- Na tim smo osnovama pristupili i razgovorima o ustrojstvu županijske vlasti, a držim kako nema valjanih razloga zbog kojih i Mostar konačno ne bi doživio pomak s točke na kojoj je zapeo. Principi koji moraju biti vodiljom tog procesa, jesu principi zdravoga razuma – jednakopravnost, vladavina prava i Zakona. Građani Mostara zaslužuju imati grad koji ne stagnira, nego upravo suprotno - grad koji se razvija, otvara mogućnosti, privlači vizionare i ulagače, grad koji raste i nudi budućnost - zaključio je Herceg. 

Tekst: Miroslav Landeka