Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. (Foto: Davor Javorović/ Pixsell) Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. (Foto: Davor Javorović/ Pixsell)

Na ovogodišnjoj Konferenciji istaknuto je kako će nakon otkupa rodne kuće bana Jelačića, najveći izazov biti osmišljavanje načina funkcioniranja objekta i ponude kulturnih sadržaja. Stručna je konferencija organizirana kako bi se razmijenila iskustva i informacije o tome kako su ustrojeni i organizacijski uspostavljeni kulturni centri i povijesno-spomeničke baštine slične namjene u Srbiji i u Hrvatskoj.

Petar Pifat, predsjednik HKPD-a u Petrovaradinu, istaknuo je kako je cilj ostvariti razmjenu mišljenja stručnjaka iz područja spomeničke baštine i turizma te kako će konferencija biti vođena u smjeru donošenja zaključaka o kulturnom profilu budućega spomen-doma bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Na okruglom stolu glavna tema bio je kulturni centar u Novom Sadu. Na trećem dijelu Konferencije  novinar Robert Čoban govorio je o viziji Petrovaradina kao jedinstvenog brenda destinacije baštine.

(Foto: Davor Javorović/ Pixsell)

Jedna od izlagačica na konferenciji, Jasna Horvat, govorila je o ulozi književnog teksta u funkciji brendiranja grada. U svom novom romanu Osvojski Horvat "osvajanja gradom" ostvaruje već samim naslovom koji podsjeća na osječku registracijsku oznaku (OS), na glavnog junaka Savojskog - ujedno i utemeljitelja osječke Tvrđe te ponajprije na grad koji osvaja.

- Kulturno povezivanje uz čuvanje samosvojnosti i različitosti imperativ je ovog milenija, a književni tekstovi podlogom su za sve sektore kreativne industrije. Roman "OSvojski" pisala sam s namjerom doprinosa u obnavljanju kulturnog i gospodarskog povezivanja gradova-utvrda svojedobno povezanih vremenom i načinom izgradnje – ispričala je Horvat i dodala kako su dijelovi romana posvećeni obnovljenoj vojnoj pekari u Tvrđi te je time budući Edukacijski i informativni centar za mlade sastavnim dijelom teksta, ali i kulturnih povezivanja za koja se nada kako će uslijediti.

Konferenciju u Novom Sadu organizira mjesno Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Jelačić" Petrovaradin u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, a uz financijsku potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.