Josip Kuže (Foto: Yu Xi) Josip Kuže (Foto: Yu Xi)

Datum 20. svibnja svake je godine neobičan dan na kineskom internetu. Po kineskom običaju piše se kao "520", a izgovor (wǔ èr líng) sliči na "volim te" na kineskom (wǒ ài nǐ), pa se taj dan sve više slavi kao novi "Dan zaljubljenih". Na taj dan je, dok svi šire romantičnu atmosferu na internetu i s najbližim ljudima, neočekivano na kineskim društvenim mrežama objavljen tekst naslovljen: "Sjećate li se današnjeg dana prije 8 godina? Kuže je zbog ovog poteza morao otići".

Riječ je o 11. utakmici kineske Superlige na kojoj Tianjin Teda, klub koji je vodio hrvatski trener Josip Kuže igrao  ugostima protiv kluba Liaoning. Prije ove utakmice klub Tianjin doživio je 3 poraza zaredom, a ako ne dobije ovu utakmicu, Kuže bi bio u opasnosti da dobije otkaz suradnje. U 80. minuti rezultat je bio 1-1 što je bilo prihvatljivo, no, neposredno pred kraj kraj utakmice, sudac je dosudio dvojben jedanaesterac Kuževom protivniku, čime i izazvao snažno nezadovoljstvo gostiju. Gosti su zabili, uslijedio je kaos na terenu, a rezultat je bio njegova posljednja profesionalna nogometna utakmica.

Tian i Josip Kuže (Foto: Yu Xi)

"Nije Kuže kriv", smatra Tian Bin, vjerni navijač Tianjina poslije 8 godina. Kao i mnogi drugi navijači iz grada, koji njeguje veliku nogometnu tradiciju, i Tian smatra da je pogrešna odluka suca.

Klub želio "poslušnika", a to Kuže nije, on je sposoban, iskren, zato nije se mogao dugo zadržati na ovom položaju. Drukčiji je nego, na primjer, Nizozemac Ali Haan koji je niz godina bio trener Tianjina. Zhao Zilong, kao Tian Bin, i dalje stoje uz hrvatskog trenera.

Zhao i Josip Kuže (Foto: Yu Xi)

Tian i Zhao upoznali su se upravo prije 8 godina, kod Kužea u hotelu. Oba su bila među navijačima koji su ispratili Kužea noć prije njegovog povratka u Hrvatsku.

- Nije bilo mnogo ljudi, bilo je kasno, a sjećam se da je Tian došao sa curom, dugo smo razgovarali s Hrvatom, stvarno je veliki čovjek, svaka čast - prisjeća se Zhao.

(Foto: Yu Xi)

- Tada sam se još nadao da bi se Kuže s obitelji vratio u Kinu, ne kao trener već kao turist da uživa u našim ljepotama. Rado bih bio njegov vodič, znam da se i njegovoj supruzi sviđa kineska kultura - rekao je Tian. Nisu mogli vjerovati da je već iduće godine preminuo njihov omiljeni trener.

- Sjećam se kad smo ga ispraćali, vidio sam kantu za smeće punu kutija lijekova za srčanu bolest. Vidio sam koliko je radio za klub, za nogomet, u stanu su svugdje bile video kazete, nemam sumnje koliko je bio ozbiljan trener - rekao je Tian. Iako je tada već dobio otkaz, poručio nam je da obavezno podržavamo svoj klub, dodao je.

- Danas kad je među našim navijačima opet spomenut Kuže i tadašnje priče, opet me bolila duša, 8 godina je brzo prošlo, ali mnogima od nas nam još uvijek nedostaje, bio je dobar čovjek i trener - kazao je Zhao.

Kad je vijest o njegovoj bolesti stigla u Kinu, mnogo navijača, igrača i medija mu je pružilo podršku i uputilo dobre želje. Svi su se nadali njegovom oporavku. Ipak, na kraju, mediji su mu zahvalili na doprinosu razvoju nogometa u tom gradu, dodajući kako nijedan navijač neće zaboraviti njegove dane u Tianjinu.

Podsjetimo, proslavljeni nogometni trener Josip Kuže preminuo je od posljedica leukemije 2013. godine.