(Foto: Davor Javorović/Pixsell) (Foto: Davor Javorović/Pixsell)

Za ostanak stanovnika i potencijalni povratak iz inozemstva u domovinu ključne su odluke institucija nadležnih za provođenje ekonomskih reformi, ali i poslovni potezi samih gospodarstvenika te plaća koje će ponuditi zaposlenicima za njihov rad.  

Poznati gospodarstvenik i vlasnik brenda Violeta, Petar Ćorluka, odlučio je svojim zaposlenicima osigurati sigurnije poslovne okvire kako bi ostali u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako je uprava Violete dobila zadaću da pronađe način kako bi zaposlenicima omogućila bolja primanja, odnosno veću zaradu.

- Svake godine povećavamo primanja zaposlenika, a ove godine to mora biti značajnije. Što se tiče odlaska radnika, nismo imali većih problema, a dio radnika koji je otišao u Njemačku i vratio se. Recimo, jedan naš skladištar zbog većih primanja otišao je u Njemačku, ali se vratio nakon nekoliko mjeseci - rekao je Ćorluka.

Objasnio je kako su u Njemačkoj uvjeti rada u većini slučajeva lošiji, a troškovi smještaja mnogo veći. 

- Istina, primanja su veća, ali kad se sve to zbroji, svatko vidi isplati li mu se otići. Na sličan način odu i radnici raznih zanimanja, ali se vrate", zaključio je  poduzetnik koji trenutačno zapošljava oko 1100 radnika, od kojih je samo u općini Grude između 450 i 500.

Tvrtka Violeta nije jedina u koju se vraćaju radnici. I drugi poduzetnici u Hercegovini potvrdili su kako su posljednjih godina radnici napuštali tvrtke i svoju budućnost počeli graditi u Njemačkoj. Međutim, najveći broj je ipak onih koji su se odlučili vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Fra Miro Relota, župnik i gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, izjavio je nedavno da se u njegovu župu u naselje Gojevići vratila cijela obitelj iz Njemačke.  Međutim, oni nisu jedini povratnici u Fojnicu, uz njih, u rodni kraj vratila se i jedna obitelj koja je jedno vrijeme boravila u Švedskoj. Ovakvi primjeri bilježe se diljem BiH, ali se o njima malo priča jer oni koji su se vratili to uglavnom smatraju svojim neuspjehom.

Mnogo je i onih koji povratak tek planiraju jer, da bi četveročlana obitelj mogla sebi osigurati smještaj, hranu i zadovoljiti ostale egzistencijalne potrebe, u Njemačkoj je potrebno najmanje tri tisuće eura mjesečno, što nije neostvarivo, ali zahtjeva jako mnogo rada i odricanja.  S druge strane, u BiH četveročlana obitelj u vlastitom domu može sasvim pristojno živjeti s oko dvije tisuće konvertibilnih maraka. Istaknuto je kako je potrebno smanjiti poreze u BiH te povećati iznos prosječne plaće koja će obiteljima omogućiti ostanak u Bosni i Hercegovini, prenosi internetski portal Moja Hrvatska.