(Foto: GavranFest- Praha/ Službena Facebook stranica) (Foto: GavranFest- Praha/ Službena Facebook stranica)

Deseto izdanje festivala Gavranfest okupit će kazališta iz Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, a predstave će se izvoditi u tri praška kazališta, Studio Dva, Na Pradle, te Palace.

Festival je otvorila svečana 200. izvedba Gavranove komedije "Sve o ženama" u izvedbi Kazališta Studio dva iz Praga. Tijekom festivala Gradsko kazalište Trenčín iz Slovačke izvest će svoju produkciju Gavranova komada "Shakespeare i Elizabeta", Teatro Pietro Marko iz Vlore u Albaniji "Papučare", Narodno pozorište Niš iz Srbije "Sladoled", a Theater Karynthi iz Budimpešte "Lutku".

Zadnji dan festivala bit će posvećen Hrvatskoj, s gostovanjima zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice, koje će izvesti Gavranovu dramu za djecu "Kako je tata osvojio mamu", dok će kazališna družina Histrioni nastupiti sa satirom "Tajkuni".

(Foto: GavranFest-Fraha/ Službena Facebook stranica)

Kao i u prethodnim izdanjima Festivala održavat će se i mnogobrojni programi, među kojima su promocije dvije Gavranove knjige na češkom jeziku, "Profesorica iz snova" i "Pet kazališnih tekstova", okrugli stol na kojemu će sudjelovati prevoditelji, redatelji, glumci i producenti, te projekcija dokumentarca "Miro Gavran" scenarista i redatelja Zdravka Fučeka u produkciji HRT-a.

Za vrijeme trajanja festivala moći će se pogledati izložba o 10. godina GavranFesta, a sve predstave prate glazbeni nastupi umjetnika iz gostujućih zemalja. Budući da je Miro Gavran prvi hrvatski "veleposlanik kravate", festival će zatvoriti "Kravata party".

Književnik Miro Gavran. (Foto: Miranda Čikotić/ Pixsell)

- Veselim se susretu s glumcima i redateljima koji su radili na mojim predstavama. Veliki je privilegij, meni kao dramatičaru, imati međunarodni Festival koji je posvećen mojim dramama i komedijama. Sretan sam što se Festival održava u Pragu koji je istinska europska prijestolnica kulture. Uvjeren sam da su i selektor i ravnatelj obavili dobar posao i da će ovaj GavranFest svojom kvalitetom i vrsnom organizacijom na najbolji mogući način opravdati očekivanja od jubilarnog desetog izdanja – rekao je Miro Gavran.

Festival se održava u organizaciji Udruge Lastavica, selektor i producent je František Karoch, a ravnatelj Nenad Bojić.

Kazališni festival GavranFest, na kojemu se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana, pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. U veljači 2019. godine Festival se održao u Augsburgu u Njemačkoj, u Sensemble Theatreu.