Ilustracija. (Foto: Unsplash) Ilustracija. (Foto: Unsplash)

U javnoj raspravi mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, predstavnici udruga građana i sredstva javnog informiranja.

Prikupljanje prijedloga, sugestija i mišljenja građana i ostalih sudionika u javnoj raspravi u pisanoj ili elektroničkoj formi dostavljaju se na adresu: Skupština Grada Subotice, Subotica, Trg slobode 1, na poleđini omotnice naznačiti ''za javnu raspravu'', a u elektroničkoj formi na adresu sgsekretar@subotica.rs.

Otvoreni sastanak za sve zainteresirane bit će organiziran u Svečanoj dvorani Gradske kuće, 23. travnja 2021. godine u 9 sati.

Prijedlog Odluke o izmjenama Statuta Grada Subotice objavljen je na internetskoj stranici Grada Subotice, te u ''Službenom listu Grada Subotice'' br. 8/21, a u tekst Prijedloga osobno možete izvršiti uvid svakog radnog radna od 9 do 14 sati u Gradskoj kući, u uredu 125 (Služba za skupštinske poslove).

Skupština grada Subotice je 4. ožujka usvojila odluku o izmjenama Statuta grada, kojom se omogućuje uvođenje tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu u tom gradu. Protivljenje ovoj odluci iskazali su čelnici DSHV-a i HNV-a kao i predstavnici sviju hrvatskih udruga s područja Subotice, navodeći kako bunjevački nije jezik već samo jedan od hrvatskih govora, te da je u pitanju politička odluka.

Ukazali su i kako je u slučaju bunjevačkog napravljen presedan glede zakona, odnosno cenzusa od 15 posto pripadnika neke manjine koliko je predviđeno za uvođenje nekog jezika u lokalnu samoupravu.

Protivljenje odluci subotičkog parlamenta i potporu Hrvatima u Srbiji po ovom pitanju iskazala je i Republika Hrvatska kao i njezine institucije poput Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i druge.

(Izvor: Hrvatska riječ)