Foto: HKD Napredak Mostar/ustupljena fotografija Foto: HKD Napredak Mostar/ustupljena fotografija

Izložbom je obilježena 30. obljetnica obnove rada HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Po riječima autora, izložba je inspirirana razdobljem korone i zaključavanja.

- Izložena su 24 djela, ulja na platnu, koja su nastala ove godine, a inspirirana u ovom razdoblju korone i zaključavanja, odnosno vremena kada smo bili svi zatvoreni u kućama te sjećanjem na osobe koje nismo dugo vidjeli – kazao je Dimovski.

Istaknuo je kako na slikama prevladavaju nijanse crvene boje, odnosno boje anksioznosti. Kazao je kako je uz studiranje život u Italiji te rad i život šest godina nakon toga u Madridu jedno veliko profesionalno i životno iskustvo. U Madrid se s uskoro kani i želi ponovo vratiti. 

- Prije dva dana, 14. studenoga navršilo se točno 30 godina od obnove rada HKD Napredaka – Glavne podružnice Mostar. Tim povodom organizirali smo ovu izložbu, želeći na taj način Mostarke i Mostarce i sve članove društva podsjetiti na ovu važnu obljetnicu. Ovim želimo ukazati na važnost Napretka u društvu i njegov doprinos u kulturi, Mostaru, BiH, Hrvatskoj i svugdje gdje Napredak djeluje – kazao je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka

Landeka je istaknuo kako je i ova izložba s "potpisom" Napretka jer akademski slikar Nebojša Dimsovski je član HKD Napredak, kao i voditelj Galerije Dalibor Nikolić i prof. Marijana Pavlović te Monija Jarak Mikulić, koja je bila stipendistica HKD Napredak i danas je članica Upravnog odbora Napretka.

Foto: HKD Napredak Mostar/ustupljena fotografija

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača Dalibor Nikolić u svom obraćanju ocijenio je kako ova izložba zaslužuju pozornost jer riječ je kvalitetnim slikarskim radovima te zahvalio Napretku za njezinu organizaciju. 

Svojim nastupom izložbu su obogatile i članica Upravnog odbora HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, koja izvela napolitansku solo pjesmu “Santa Lucia” uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović. U zajedničkom muziciranju mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić i profesorice Marijane Pavlović izvedena je i poznata arija “Habanera” iz opere “Carmen”  skladatelja Georga Bizeta. Voditeljica programa otvorenja izložbe bila je novinarka Rosanda Zovko

Mladi akademski slikar Nebojša Dimovski po prvi puta jučer je izlagao u svom rodnom gradu, a izložba je i prodajna te ostaje otvorena do 5. prosinca.

Foto: HKD Napredak Mostar/ustupljena fotografija

Nebojša Dimovski rođen je u Mostaru 29. siječnja 1988. godine. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu, grafički smjer, nakon čega odlazi u Rim (Italija), gdje završava Likovnu akademiju (Accademia di Belle Arti di Roma) smjer slikarstvo pri Sveučilištu La Sapienza, u klasi prof. Andree Vola i Constantina Baldina

Studij završava prosjekom 4,3 i tijekom studija njegova slika je izabrana za finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti, 2010. Napulj, Italija, (pokrovitelj MIUR – talijansko Ministarstvo kulture), za koji su izabrani najbolji studenti svih akademija u Italiji. Nakon završenog studija odlazi u Nizozemsku, gdje skoro dvije godine provodi u istraživačkom radu, a dio tog procesa provodi u studiju američke kiparice Barbare Greenberg

Nakon Nizozemske prelazi u Madrid gdje provodi posljednjih šest godina. Tijekom toga razdoblja ima zapažene izložbe, od kojih izdvajamo: prvu nagradu na II. internacionalnom natječaju Valencia Kuna; finale 83 Jesenjeg salona, Casa de Vacas, Madrid (najstariji i jedan od najprestižnijih natječaja u Španjolskoj pod pokroviteljstvom Španjolske Kraljevske obitelji); Proljetni salón, Valdepenas; samostalna izložba pri Asocijaciji umjetnika i skulptora Španjolske i brojne kolektivne izložbe i finala internacionalnih natječaja. Član je HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar. Dimovski jedinu je izložbu u BiH imao  2013. godine kada je izlagao u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

(HKD Napredak)