Detalj s izložbe Renesansni Faustus Verantius, održane u povodu obljetnice smrti Fausta Vrančića. (Foto: Jurica Galoić/Pixsell) Detalj s izložbe Renesansni Faustus Verantius, održane u povodu obljetnice smrti Fausta Vrančića. (Foto: Jurica Galoić/Pixsell)

U obilježavanju ove godišnjice u Sydneyu sudjelovat će i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postavljanjem dviju multimedijskih izložbi o hrvatskim velikanima svjetskoga glasa. 

Izložbama naziva ''Marin Getaldić: The beginnings of modern mathematics'' autorice dr.sc Marijane Borić i ''Faust Vrančić in the context of European heritage'' autorice dr.sc Marijane Borić i Nele Marasović australskoj i svjetskoj javnosti predstavit će se dio bogatog hrvatskog znanstvenog naslijeđa. 

Organizator izložbi je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski studiji Sveučilišta Macquarie te projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji se provodi u HAZU pod vodstvom dr.sc. Marijane Borić. 

Memorijalni centar i muzej Fausta Vrančića na Prviću. (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

S ciljem što uspješnije međunarodne afirmacije bogate hrvatske znanstvene baštine dr. sc. Borić će u Sydneyu održati predavanje ''Bošković's contribution to the foundation of modern science'', a tijekom trajanja izložbi održavat će edukacijske, multimedijalne i interaktivne radionice o Vrančiću i Getaldiću, kao i o Ruđeru Boškoviću i Nikoli Tesli. 

Izložba u Sydneyu prilika je i za promociju knjiga o hrvatskim velikanima na engleskom jeziku: Nikola Tesla, Faust Vrančić, The Istanbul letters of Antun Vrančić i 2018 the year of Troy and Roger Joseph Boscovich.

Nakon Sveučilišta Macquarie, izložbe će biti postavljene i u drugim gradovima Australije kako bi ih vidio što veći broj posjetitelja. Ovo je prvi put da se hrvatska znanstvena baština posebno organiziranim multimedijalnim izložbama predstavlja australskoj publici ne samo u uskom krugu akademske zajednice, već i široj javnosti.