Izložba je presjek četiri desteljeća dugoga stvaranja Ivice Vlašića (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell) Izložba je presjek četiri desteljeća dugoga stvaranja Ivice Vlašića (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru se otvara samostalna izložba akademskoga slikara Ivice Vlašića. Organizatori izložbe livanjskoga umjetnika su Matica hrvatska Mostar i Galerija Aluminij.  

- U oba naša izložbena salona izložit ćemo osamdesetak djela ovoga uglednog hiperrealističkog slikara, prepoznatljiva stila u ovjekovječivanju prekrasnih livanjskih krajolika i plemenitih konja koji nas ostavljaju u osobitom raspoloženju - izjavio je direktor korporativnih komunikacija Galerije Aluminij Darko Juka.

Izložba Ivice Vlašića (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Izložba je presjek četiri desteljeća dugoga stvaranja toga realističkog slikara, a dominiraju ulja na platnu s ponešto akvarela, grafika te živopisnih crteža. 

Hrvatski povjesničar i likovni kritičar Stanko Špoljarić u svome je osvrtu na Vlašićevo stvaranje naglasio kako slikar poštuje "konkretnu veličajnost prirode te na realističan način osmišljava koncept slike i svojom verzijom hiperrealizma promatrača približava metafizičkom ugođaju".

(Foto: Marko Lukunić /Pixsell)

- Vlašićevi pejzaži potiču na suživljen odnos pun poštovanja prema svijetu koji je vjerodostojno sadržan. Priroda na njegovim platnima slavi, vegatacija buja, a konji glorificiraju nesputanost. Budite krepki, vitalni i slobodni - temeljne su poruke slikara - u prigodnome katološkom osvrtu napisao je novinar i likovni kritičar Igor Brešan.

(Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Ivica Vlašić rođen je u Varešu, a od 1960. živi u Livnu. Sarajevsku ALU završio je 1976. kada odlazi na studijsko putovanje u Pariz te u Varšavi specijalizira slikarstvo kao stipendist poljske vlade. Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti i u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskoga kluba za međunarodnu suradnju. Osnivač je skupine likovnih umjetnika Livna, Li Art i suosnivač Društva hrvatskih likovnih umjetnika BiH-a. Posjeduje galeriju Art Vlašić, a svoju 41 godinu umjetničkoga stvaranja okrunio je s 54 samostalne i više od 150 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu.