Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ovo je prva izložba s temom Domovinskog rata koja će biti održana u središtu Ujedinjenih naroda, najavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a prenosi HINA.

- Želimo svijetu predstaviti na koji je način Dubrovnik propatio u Domovinskom ratu, ali i kako je obnovljen po završetku rata - rekao je Franković.   

Život pod opsadom

Posjetitelji će u izložbenom postavu, organiziranom u devet tematskih cjelina, moći vidjeti stradanje povijesne jezgre, spaljenih zgrada te sakralnih objekata tih ratnih godina. 

Kronološki i tematski obuhvaća razdoblje od 1978. godine i uključenja Dubrovnika na UNESCO-vu listu svjetske baštine do završetka obnove 2000. godine. Obrađuju se političke okolnosti napada na Dubrovnik, zaštita spomeničke baštine u rujnu 1991. godine, napad na Dubrovnik i dubrovačko područje te život i svakodnevica pod opsadom, rečeno je na predstavljanju. 

Odlazi u svijet

Julijana Antić Brautović, Mate Brautović i Goran Cvjetinović autori su ove jedinstvene multimedijalne izložbe čija je građa najvećim dijelom posuđena iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Zavoda za obnovu Dubrovnika.   

Izložba u Ujedinjenim narodima održat će se u organizaciji Grada Dubrovnika i Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH. 

Nakon New Yorka, postavit će se u gradovima prijateljima Dubrovnika, nakon čega će postati dio trajnog postava u gradu pod Srđem.