Foto: kolaž/naslovnica romana Foto: kolaž/naslovnica romana

U Sjedinjenim Državama roman "No signal area" prošli mjesec objavila je ugledna izdavačka kuća Seven Stories Press iz New Yorka, a odmah su uslijedile sjajne kritike koje su potvrdile status Roberta Perišića kao jednog od suvremenih autora iznimnog međunarodnog odjeka, donosi se u priopćenju nakladnika. 

Od New York Timesa do tjednika Publishers Weekly

Tako u New York Timesu američki književnik i kritičar Ken Kalfus priču romana vidi kao i lokalnu i globalnu, a Perišićevo pripovijedanje naziva dirljivim i pronicljivim te navodi da "polifonijsko pripovijedanje obogaćuje ovaj roman s obiljem likova, koji dobacuje puno dalje od granica Balkana".

Ugledni Kirkus Review piše kako je "Područje bez signala" Roberta Perišića "istančan, subverzivan roman ideja koji, čini se, prikazuje upravo eru u kojoj su ideje bankrotirale".

Najutjecajniji tjednik u izdavačko-knjižarskom miljeu Publishers Weekly za roman navodi da je "pametan i ambiciozan pothvat koji opisuje učinak kapitalizma u istočnoj Europi" te kako "Perišić impresivno spaja apsurd, pogibelj i smijeh, često ih povezujući s tragičnim događajima, ali koje njegovi likovi ipak nekako uspijevaju nadvladati".

Knjiga je 2019. objavljena i u prijevodu na francuski, u lipnju izlazi u Velikoj Britaniji, a 2021. izlazi i talijanski prijevod.

- Povezujući sadašnjost i prošlost te zbivanja na neobično širokom prostoru, od Sibira do Magreba, od Dinarida do Londona, ova priča angažira i intelektualno i emocionalno – uz neprekidno iščekivanje: što će biti dalje? - pojašnjava se u komentaru nakladnika. 

"Naš čovjek na terenu"

Splićanin Robert Perišić autor je sedam knjiga, prevođen u brojnim europskim državama i SAD-u, nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njegov roman "Naš čovjek na terenu" doživio je odličan odjek u SAD-u te je uvrštavan na liste prijevoda i knjiga godine 2013. u Americi. Živi u Zagrebu kao samostalni autor.

Izvor: Hina/sandorf.hr