Foto: Goran Filipović Foto: Goran Filipović

Advent je u Luksemburgu započeo velikom humanitarnom manifestacijom "Bazar international de Luxembourg". Pod visokim pokroviteljstvom luksemburške vojvotkinje Marije Terese u prostoru velesajma okupile su se razne nacije kako bi predstavile svoje kulinarske specijalitete i ostale posebnosti.

Sve veći interes hrvatskih OPG-ova

Među štandovima na velesajmu odlično je zapažen i hrvatski štand. Ponuda je već tradicionalno obuhvaćala mandarine iz Doline Neretve, a zanimljiv je sve veći interes naših OPG-ova za priredbu u Velikom Vojvodstvu.

- Iz godine u godinu zadovoljstvo mi je raditi s našom ekipom volontera koju pojačavaju i Luksemburžani, Francuzi i Portugalci. Kolače nam je donirao Atrium Gulin iz Lozovca kod Šibenika, ponuđena su vina iz vinarije Komarna, pršut iz Kulina Nova Sela, masline iz Mediteran Arta, batela iz OPG Diana Prpić, a za ponudu pića su nam pomogli Pivovara Medvedgrad, Al Kaprone, Paško, Kostelac, OPG Vincentinovic Hergouth, OPG Dragan Radić. Ne zaboravimo i puno donacija naših prijatelja koji žive i rade u Luksemburgu, ali i promotivne materijale koje nam je poslala Hrvatska turistička zajednica - rekla je voditeljica hrvatskog štanda i hrvatskog nastupa Ivana Schumacher Filipović.

Paški sir za premijera

Luksemburški premijer Xavier Bettel i ove je godine posjetio hrvatski štand.

- Kupio sam paški sir i sok od mandarine - rekao je premijer, zadovoljan hrvatskom prezentacijom i prepoznatljivim bijelo-crvenim kockicama. Dio prihoda od Bazara 2019. bit će dodijeljen Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Ukupni iznos za 74 humanitarna projekta

- Zahvaljujemo na angažmanu i radu čak 1500 volontera na 73 štanda iz ukupno 61 zemlje. Više od 30 tisuća posjetitelja moglo je pronaći nešto za svoj gušt, a svaki potrošeni cent ide u humanitarne svrhe. Za 2019. procjenjujemo da bismo mogli ostvariti ukupnu svotu prihoda od 600 tisuća eura. Taj će se iznos podijeliti na 74 prijavljena humanitarna projekta - rekla je Carmen Decalf, potpredsjednica udruge Bazar international.

--- BEZ NASLOVA ---

Humanitarni bazar u Luksemburgu (Foto: Goran Filipović)

8 fotografija

(Tekst: Goran Filipović)