Ilustracija. (Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell) Ilustracija. (Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell)

Na inauguraciji koja se održava danas u 10 i 30 sati po lokalnom američkom vremenu točit će se i vina iz Hrvatske, točnije zinfandel i pelješki dingač koji je prvo zaštićeno hrvatsko vino. 

Plavac mali najznačajnija je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj, a najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na položajima na bračkom i viškom vinogorju.

Za Benmosche Family dingač i zinfandel u hrvatskim vinotekama potrebno je izdvojiti oko 200 i 300 kuna, a cijena ove boce u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi od 60 do 70 dolara. Godišnje se proizvede do pet tisuća litara vina od obje sorte.

Promocija Hrvatske i hrvatskih vina na američkom tržištu

Predsjednik Udruženja vinarstva HGK Josip Pavić kaže kako je velika stvar što će se na inauguraciji točiti hrvatska vina.

– Značaj za Hrvatsku je ogroman, od promocije i prepoznatljivosti hrvatskih vina i vinogradarstva, do promocije Hrvatske kao turističke zemlje. Vino uz gastronomiju igra sve snažniju ulogu u eno-gastro turističkoj ponudi kao autentičnoj ponudi koja istovremeno promovira i hrvatsku kulturu i tradiciju, a u konačnici Hrvatsku brendira kao eno-gastro destinaciju. Hrvatska gospodarska komora godinama radi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina - istaknuo Je Pavić.

Novi američki predsjednik Joe Biden. (Foto: LEAH MILLIS/Reuters/ HRT.hr)

Inauguracija uz jake mjere sigurnosti i bez Trumpa

Svečana inauguracija počet će u 10,30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će prisegu u podne.

- Inače na svečanosti bude 200.000 uzvanika, no ove godine bit će ih svega tisuću. Vidjet ćemo suce Vrhovnog suda, tri bivša američka predsjednika - Obamu, Clintona i Busha. Predsjednik Carter koji dosad nije propustio nijednu inauguraciju, na ovu zbog godina (96) ipak neće doći. Doći će i potpredsjednik Pence - rekla je HRT-ova reporterka Branka Slavica 

Inauguracija novoizabranog američkog predsjednika odvijat će se uz nezapamćene mjere sigurnosti - u pustom glavnom gradu u kojemu je raspoređeno 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde. Stanovnicima Washingtona rečeno je da ostanu kod kuće i virtualnim putem prate inauguraciju kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom.

- Sigurnosni propust koji smo vidjeli 6. siječnja mislim da se više ne može ponoviti. Srce grada je kao jedna tvrđava. 25.000 pripadnika Nacionalne garde iz brojnih država, nikakva manjkavost se ne dopušta - rekla je Slavica.