Foto: pexels.com Foto: pexels.com

Dobre vijesti stižu za sve studente koji žele nastaviti visoko obrazovanje u Velikoj Britaniji: tamošnje Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o nastavku upisivanja europskih studenata na njihova sveučilišta i omogućilo jednake beneficije za britanske studente i za studente iz ostalih zemalja Europske unije. Svi koji će upisivati prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2019./2020. imat će pravo na smanjenu školarinu i zajam kojim bi je pokrili. 

Visoke cijene školarina

Škotsko Ministarstvo obrazovanja beneficije europskim studentima potvrdilo je još u veljači, a isto je učinio i Wales. 

Za mnoge je studente cijena školarine najvažniji razlog za donošenje odluke o studiranju. 

- Školarine u toj zemlji mogu narasti do maksimalnih 9250 funti po godini, a uzimanjem zajma hrvatski studenti mogli su ostvariti san studiranja u jednom od najprestižnijih visokoobrazovnih sustava na svijetu – otkriva Lea Ban, iz Agencije za savjetovanje o obrazovanju u inozemstvu. 

Foto: pexels.com

Broj hrvatskih studenata na britanskim sveučilištima raste svake godine, posebice od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  

Još nije kasno

Studenti koji su propustili prve upisne rokove, još imaju priliku upisati se na neki od studijskih programa u Velikoj Britaniji. Agencija IntegralEdu 19. srpnja organizira tzv. clearing na kojemu će hrvatski učenici dobiti jasniju sliku o svim potrebnim uvjetima za upis, a imat će priliku upoznati predstavnike poznatih britanskih sveučilišta, proći kvalifikacijski intervju te se upisati na željeno sveučilište na licu mjesta. 

Koliko je ovo pitanje važno za studente, ali i za britanska sveučilišta, govore i brojke. Prema statistikama, trenutačno u Velikoj Britaniji studira oko 135 tisuća studenata iz Europske unije, a na nekim sveučilištima, gotovo petinu svih studenata čine oni iz Unije.