Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

- Profil naših iseljenika je drugačiji nego prije pedeset godina, raznovrsniji i šarolikiji. Danas imamo više ljudi koji su visoko obrazovani - rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih udruga u četvrtak navečer.

Istaknuo je da je s predstavnicima iseljeničkih udruga imao "zanimljiv i dinamičan razgovor" u kojemu se,  između ostalog, govorilo i o boljoj organizaciji nastave na hrvatskom jeziku u Njemačkoj.

Službeni program  hrvatski predsjednik nastavlja u petak ujutro kada bi se trebao sastati s njemačkim kolegom Frankom Walterom Steinmeierom.

Teme razgovora trebale bi biti bilateralni odnosi, politička situacija u jugoistočnoj Europi kao i funkcioniranje institucija Europske unije u izvanrednim uvjetima korona krize.

Naglasio je da će s njemačkim kolegom razgovarati i o statusu Bosne i Hercegovine.

- Razgovarat ćemo i o statusu Bosne i Hercegovina gdje je Njemačka jako aktivna, ali nisam baš siguran da njemačka službena politika tu gleda na stvari kao i mi. Možda neke stvari najbolje ne razumije - rekao je hrvatski predsjednik.

Nakon susreta s njemačkim predsjednikom Milanovića očekuje sastanak s predsjednikom njemačkog parlamenta Bundestaga Wolfgangom Schaeubleom.

Dvodnevni posjet završava sastankom s predsjednikom Njemačke udruge srednjih poduzetnika Mariom Ohovenom. Tom prilikom trebala bi biti potpisana i pisma o suradnji između Hrvatske udruge poslodavaca i Kluba izvoznika Hrvatske te Njemačke udruge srednjih poduzetnika.

Izvor: HINA