(Foto: Adolf Polegubić) (Foto: Adolf Polegubić)

U Njemačkoj djeluje 95 hrvatskih katoličkih misija. Njihov rad koordinira Hrvatski dušobrižnički ured sa sjedištem u Frankfurtu. Ured je to triju biskupskih konferencija: iz Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Promiče kulturu solidarnosti, susreta i dijaloga, a sve se više usredotočuje na mlade i na integraciju. Put prilagodbe nije lagan pa im se nerijetko obraćaju izgubljeni i prevareni, koji su na svojoj koži iskusili da obećane zemlje nema.

- Imamo doduše i slučajeva gdje poslodavci zlorabe radnike, u smislu da ih ne prijave na zdravstveno i mirovinsko osiguranje što je ovdje po propisima Njemačke države obveza. U tome nažalost prednjače često možda i naši Hrvati koji su poslodavci i koji novopridošlima ne pružaju sve mogućnosti koje bi im trebalo pružiti da bi mogli ovdje normalno živjeti – ispričao je velečasni Ivica Komadina, koordinator za hrvatsku pastvu u Njemačkoj.

(Foto: Adolf Polegubić)

Izigrani, bez plaće i nade da će je ikada primiti, bez novca za podizanje tužbe, mole svećenike da im pomognu kupiti kartu za doma.

Inozemstvo je tako mnogima pokazalo svoje tamno lice. No, u Njemačku se i dalje iseljava. Prema crkvenim podacima, krajem prošle godine u toj je zemlji bilo 320 tisuća hrvatskih vjernika. Neslužbeno je 500 tisuća Hrvata. Neki se teško mire s činjenicom da u Njemačkoj moraju plaćati crkveni porez pa zbog toga i zataje svoju vjeru.

- Ali imamo i slučajeva gdje poslodavci reknu ne morate vi to plaćati, nije to obveza, imat ćete veću plaću, odnosno tih, 8, 9 posto manje će se odbijati ako ne prijavite - dodaje vlč. Komadina.

U prošloj je godini, prema podacima Ministarstva pravosuđa Pokrajine Sjeverne Rajne - Vestafalije, iz Katoličke i Protestantske crkve istupilo čak 88 tisuća 510 ljudi. O životu hrvatskog iseljenika piše Živa zajednica, mjesečnik hrvatskih katoličkih misija i zajednica. Nerijetko otvara teme o kojima se malo i nerado govori.

- U pitanju su i hrvatska djeca koja su izvađena iz korijena iz domovine i pokušali su ih roditeji iz svojih razloga presaditi u Njemačku, a to ne ide tako bezbolno, jednostavno i lako. Javljaju se i depresije i problemi i odbijanja ići u školu – istaknuo je urednik mjesečnika Živa zajednica, Adolf Polegubić.

Hrvatska misa u Frankfurtu. (Foto: Adolf Polegubić)

Želi pokazati i drugu stranu iseljeničke medalje. Poručuje da treba dobro odvagnuti prije donošenja odluke o napuštanju domovine.

- Svatko tko kaže da je napustio domovinu i sad mu je tu super - mislim da fali prilično iskrenosti u svemu tome. Čovjek uvijek jedan dio sebe ostavlja odakle je potekao – dodao je Polegubić.

Za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan Hrvatske Adolf Polegubić dobio je nagradu Društva hrvatskih književnika, a ponosno ističe i to da se Živa zajednica tiska u Hrvatskoj. Mali je to doprinos domovini, jer sačuvati i jedno radno mjesto kod kuće - velika je stvar.