Hrvatski vjesnik, Melbourne (Foto: screenshot) Hrvatski vjesnik, Melbourne (Foto: screenshot)

Hrvatski iseljenici na australskom kontinentu nisu dugo bili bez tiskovina i radijskih programa. Oni najraniji, iz vala useljavanja u Australiju, imali su tjednik Spremnost (Sydney) čiji je prvi broj tiskan 1957. godine s urednikom Fabijanom Lovokovićem.

Hrvatski vjesnik (Melbourne) "rodio se" 1983. godine pod vodstvom Tomislava Starčevića, a prvi broj Nove Hrvatske (Sydney) izašao je 1993. godine s urednikom Franjom Harmatom, da bi bio otkupljen 2012. godine i preimenovan u BokaCropress s novim urednikom Petrom Mamićem.

Croexpress (Melbourne) pristigao je kao neko osvježenje novijeg suvremenog dizajna u boji u kombinaciji hrvatskog i engleskog jezika 2011. godine s glavnim urednikom Damirom Ljubičićem.

Tjednik na engleskom jeziku za hrvatsku mladež (Foto: screenshot)

Radijski program zastupljen je na raznim etničkim radio postajama već desetljećima

U gotovo svim glavnim gradovima australskih država djeluju lokalne radio postaje s hrvatskim programom koji se emitira u određenoj satnici svakog tjedna posebice vikendom.

Najveću lokalnu radio postaju u Sydneyu vode Josip Kaptolac i Ana Dragičević koji su od 2001. godine do danas priredili i brojne TV priloge o zbivanjima u hrvatskoj zajednici Australije.

Od formiranja Republike Hrvatske australski državni radio SBS sa studijima u Sydneyu i Melbourneu uspostvalja petosatni tjedni program na hrvatskom jeziku što je i najprofesionalnija ponuda Hrvatima diljem Australije.

Hrvatski mediji u Australiji (autor: Damir Posavac)

Hrvatski mediji u Australiji (autor: Damir Posavac)

2.15

U usporedbi s ostalima ipak su Hrvatski vjesnik i SBS radio i nadalje vodeći mediji u kontinuitetu koje se prate na području cijele Australije, a dolaskom satelitskog programa HRT-a slika i ton programa s Prisavlja u Zagrebu već je dva desetljeća u domovima mnogih iseljenika.